Peste 1.000 de miliarde de dolari deținute de bănci în acțiuni
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Modalitate de diversificare a rezervelor
Modalitate de diversificare a rezervelor
Băncile centrale din întreaga lume şi-au majorat anul trecut deţinerile de acţiuni la peste 1.000 de miliarde de dolari, în condiţiile în care încearcă să îşi diversifice rezervele dincolo de obligaţiunile guvernamentale care oferă randamente scăzute, arată un sondaj publicat marţi de Forumul Oficial al Instituţiilor Financiare şi Monetare (OMFIF), transmite Bloomberg.

Autorităţile monetare au majorat, până la 10%, ponderea acţiunilor în rezervelor lor, în pofida recentei volatilităţi de pe pieţele financiare iar un sfert din băncile centrale au declarat că intenţionează să continue să cumpere acţiuni în următorii doi ani, susţine OMFIF.

În spatele achiziţiilor de acţiuni stă nevoia băncilor centrale de a identifica mijloace prin care să continue să îşi majoreze rezervele, după ce propriile lor politici monetare ultra-relaxate au dus la scăderea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale. Banca Japoniei, Banca Israelului şi Banca Naţională a Elveţiei se numără printre instituţiile monetare care în trecut au dezvăluit în mod public investiţiile lor în acţiuni.

Cu toate acestea, băncile centrale sunt în continuare reticente să îşi asume riscuri prea mari în pofida randamentelor pe care le oferă acţiunile. Deţinerile de acţiuni ale băncilor centrale sunt minuscule având în vedere că la nivel mondial există acţiuni în circulaţie în valoare de 77.000 de miliarde de dolari.

Dolarul, cea mai populară valută 

De asemenea, ponderea investiţiilor băncilor centrale în obligaţiuni emise de corporaţii a crescut la 7% anul trecut iar 15% dintre respondenţi au declarat că intenţionează să cumpere mai multe obligaţiuni emise de corporaţii în următorii doi ani.

Citește și Banca Centrală Europeană dă vești extrem de proaste pentru bănci

Dolarul a rămas cea mai populară valută, reprezentând aproximativ 70% din expunerea băncilor centrale intervievate. Comparativ, ponderea monedei euro este de 14% iar cea a lirei sterline este de 2,9%. O cincime din băncile centrale intervievate au declarat că vor să îşi majoreze expunerea pe yuanul chinez, care în prezent reprezintă doar 0,7% din deţinerile lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel