Persoane vulnerabile. Raluca Turcan: Statul trebuie să îi privească integrat
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Muncii, Raluca Turcan
Ministrul Muncii, Raluca Turcan
Categorii întregi de persoane vulnerabile nu mai pot fi sprijinite doar de sistemul de asistenţă socială de stat, ci au nevoie de un sistem de servicii sociale integrat la care să participe mediul economic şi organizaţiile neguvernamentale, a declarat, vineri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

"În privinţa asistenţei sociale discutate astăzi la nivelul Consiliului Judeţean (Sibiu - n. r.), vreau să vă spun că prin campania pe care a derulat-o Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale cu privire la beneficiarii de ajutor social în România am constatat că pe de o parte asistenţa socială a ieşit de foarte multe ori de sub radarul autorităţilor, în special de sub radarul primăriilor, că asistenţa socială în România se bazează în mare parte pe dependenţa faţă de stat şi pe sumele primite de la bugetul de stat, mare parte sub formă de prestaţii şi, de asemenea, că sunt categorii întregi de persoane vulnerabile care nu mai pot fi sprijinite de stat decât prin servicii sociale integrate şi în parteneriat cu mediul privat, fie că vorbim de mediul economic sau de mediul neguvernamental", a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a apreciat că persoanele vârstnice, familiile monoparentale şi familiile cu mulţi copii sunt exemple de categorii care au nevoie de servicii sociale prestate de organizaţiile neguvernamentale.

"Cele mai afectate categorii sociale din România sunt în primul rând vârstnicii cu dizabilităţi. De asemenea, avem familiile monoparentale sau familiile cu foarte mulţi copii. Pentru niciunii din cei menţionaţi un sprijin de la stat, sub formă de bani, că vorbim de 100 de lei sau 200 de lei, nu este suficient. E nevoie ca statul pe de o parte să îi privească integrat, pentru a le creşte incluziunea în societate, şi în acelaşi timp statul să caute parteneri care sunt exemple de bună practică. Iar la ONG-urile din judeţul Sibiu pe partea socială am găsit foarte multe exemple de bună-practică, pe care dorim să le asigurăm că în materie de asistenţă socială viziunea Guvernului se va schimba şi vom trece de la stadiul în care poate pentru mulţi oameni politici dependenţa de stat este utilă la un stadiu în care orice persoană, că este vulnerabilă sau nu este vulnerabilă, îşi găseşte locul în societate", a menţionat Turcan.

Citește și Evaluare dosare de pensii. Raluca Turcan a povestit unde s-a ajuns

Ea a explicat că face constant vizite la instituţiile de asistenţă socială din teritoriu cu scopul de a aplica modelul unor servicii de asistenţă socială integrate.

"Până la urmă acesta este şi rolul deplasărilor pe care le facem în teritoriu, astfel încât să îmbunătăţim calitatea asistenţei sociale în România, aceasta să urmeze beneficiarul, să existe o competiţie de servicii în interesul beneficiarului în privinţa asistenţei sociale. Fondurile europene de care vom beneficia ca ţară să fie atrase într-un mod integrat, astfel încât să acopere, de la sprijin material, infrastructură, până la îngrijiri la domiciliu, sprijin educaţional, consiliere psihologică sau consiliere de carieră, iar în privinţa persoanelor instituţionalizate să tindem spre o dezinstituţionalizare cu integrare în societate, pentru a reda demnitatea şi un mediu de viaţă familial pentru persoanele care sunt într-o stare de vulnerabilitate extremă", a adăugat Raluca Turcan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel