Persoane fără adăpost. Finlandezii au găsit soluția perfectă
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
A investit cum trebuie banii contributorilor
A investit cum trebuie banii contributorilor
Pe străzile din Helsinki nu sunt cutii de carton, saci de dormit şi corturi, care semnalează prezenţa persoanelor fără adăpost care dorm pe străzile din marile oraşe ale lumii.

În pofida unei duble recesiuni, numărul persoanelor fără adăpost a scăzut în Finlanda cu aproape 40% în ultimul deceniu. În timp ce politicienii din Berlin, Londra şi New York au încerca să rezolve problema locuinţelor accesibile prin controlul şi îngheţarea chiriilor, locuinţe temporare, sociale şi cofinanţare publică pentru apartamente cu chirii reduse, Finlanda a urmat o abordare mai directă. Guvernul finlandez a construit mai multe locuinţe pe care le-a oferit oamenilor care au cea mai mare nevoie de ele.

Investind în prevenție

Finlanda nu este singura țară care aplică programe de tip Housing First. Totuși, daor aici aproape că a dispărut dormitul pe străzi: la o populație de 5,5 milioane locuitori, mai sunt aproximativ 500 de persoane care nu au unde să doarmă. Comparativ, în Germania, o ţară cu 80 milioane de locuitori, sunt 52.000 de persoane fără adăpost. Ce au făcut finlandezii: Au investit în prevenție. "Au subvenţionat chirii înainte ca oamenii să îşi piardă casele", spune Sam Tsemberis, iniţiatorul mişcării Housing First, o ideea apărută în New York în anii 1990.

În cadrul aceluiași efort au fost construite circa 7.000 de locuinţe accesibile prin intermediul a trei programe demarate în 2008. "Sunt foarte multe persoane care au o multitudine de probleme, inclusiv probleme de sănătate mintală, care nu vor putea să iasă singure din situaţia de persoană fără locuinţă. Este datoria societăţii să îi ajute pe aceşti oameni", susţine Sanna Tiivola, director la VVA, un ONG care ajută persoanele fără adăpost.

În prezent, în Finlanda sunt 5.000 de persoane fără o locuinţă iar 80% dintre aceştia dorm de podeaua sau pe canapeaua din locuinţele prietenilor sau familiei. Obiectivul Guvernului de la Helsinki este ca, până în anul 2027, să nu mai existe persoane fără locuinţă.

La alții, situație e sumbră

În alte părţi ale Europei situaţia este mult mai sumbră. În Anglia, numărul persoanelor înregistrate ca fiind fără adăpost a crescut cu 48% între 2010 și 2017, în Germania, cu 25% din 2014 până în 2016, iar în Franţa, cu 50% între 2002 şi 2012. Alături de Finlanda, Norvegia este unul din rarele exemple de ţări care au reuşit să reducă în mod semnificativ numărul persoanelor fără adăpost.

Citește și Top 10 al celor mai puțin poluate țări din lume

Finlanda a început să ofere locuinţe accesibile încă din anii 1940. Sistemul a fost extins în anii 1970 şi 1980 şi acum aproximativ 15% din populaţie beneficiază de o alocaţie pentru plata chiriei. În prezent, în Finlanda sunt aproximativ 375.000 de apartamente cu chirii accesibile subvenţionate de stat.

Începând din 2000, în termeni absoluţi, Finlanda a construit mai multe apartamente decât Suedia, o ţară cu o populaţie de două ori mai mare şi o economie cu un ritm mai puternic de creştere. Această ofertă "a ajutat la stabilizarea preţului locuinţelor şi chiriilor şi a evitat apariţia unei pieţe gri a chiriilor", susţine Juhana Brotherus. "Banii contribuabililor au fost bine investiţi în aceste programe. Este mult mai scump să nu furnizezi case şi să ai oameni care dorm pe străzi", susţine susţine Sanna Tiivola.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel