Pensionare anticipată. MODIFICARE importantă. Este bine de știut
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este un proiect aflat în fază de avizare
Este un proiect aflat în fază de avizare
Dacă în prezent, persoanele pensionate anticipat sau anticipat parțial pot cumula pensia cu alte venituri, doar dacă acestea din urmă sunt realizate din alte activități și nu din salarii, este posibil ca această regulă să se schimbe curând. 

Guvernul intenționează să ofere posibilitatea acestor pensionari să primească și salarii, dar numai dacă se angajează în sectorul privat. 

Prevederea se regăsește într-un proiect de OUG, aflat la Consiliul Economic Social spre avizare. În contrapartidă, acelorași pensionari li se va suspenda plata pensiei dacă primesc venituri lunare din sectorul bugetar, plătite prin contracte individuale de muncă sau dacă devin funcționari publici.

Același proiect de OUG urmează să prelungească perioada până la care angajatorii trebuie să aducă locurile de muncă în condiții deosebite la condiții normale, respectiv până la data de 1 septembrie 2023. Termenul actual este data de 1 septembrie 2021.
 
Pentru ca aceste schimbările pregătite să intre în vigoare, proiectul de OUG trebuie întâi să treacă de votul Guvernului și apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.

Citește și Sute de mii de angajați din construcții vor avea pensii mici

De pensia anticipată pot beneficia cei care, cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, au realizat stagiul de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare, respectiv 35 de ani. În schimb, de pensia anticipată partial pot beneficia cei care, cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, au realizat stagiul complet de cotizare sau au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel