PENSIONARE. Acest mecanism NU te ajută să ieși la PENSIE mai devreme
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O precizare utilă
O precizare utilă
Este o precizare ce trebuie făcută, pentru a spulbera orice interpretări greșite. Concret, Ordonanța de Urgență a Guvernului, deja în vigoare, și care oferă persoanelor care, din diferite motive, să cumpere vechime în muncă nu presupune posibilitatea de a ieși mai devreme la pensie. 

Deși în text nu există o formulare explicită în acest sens, documentul subliniază că mecanismul de recuperare a anilor de muncă pierduți, când nu s-au plătit deloc asigurările sociale (CAS) și, prin urmare, de creștere a vechimii în muncă, nu se adresează persoanelor care s-au retras deja din activitate, care au ”calitatea de pensionari”. 

Mecanismul în discuție ajută la completarea din urmă, nu pentru viitor, a perioadelor în care persoana nu figurează în sistem cu contribuție plătită, dar pentru pensia pentru limită de vârstă, nu pentru alt tip de pensie. Cu alte cuvinte, mecanismul nu îi ajută pe cei care vor să plătească CAS pentru a ieși mai repede la pensie. 

Pe de altă parte, Ordonanța nu se referă la șase ani consecutivi, ceea ce înseamnă că o persoană care cumulează, spre exemplu, trei ani și două luni de necontributivitate, adică de neplată a CA), poate recurge la facilitatea oferită de OUG 163/2020 la fel de bine ca o persoană care are un an sau patru sau șase de necontributivitate.

Citește și Adeverință de VECHIME. TOT ce trebuie să știi

Se pot acoperi, practic, perioade de necontributivitate până la momentul când se face contractul cu casa de pensii pentru plata CAS-ului. Nimic pentru viitor.  

În plus, mecanismul se va putea aplica până la data intrării în vigoare a viitoarei legi a pensiilor, adică până la 1 septembrie 2021, documentul care vine cu propriul mecanism de plată retroactivă a CAS-ului, destul de similar, dar care se va aplica pe perioadă nelimitată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel