Pensionare 2020. Adeverințe de vechime. Cum și de unde se pot procura
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Obținerea adeverințelor de vechime poate deveni o mare problemă
Obținerea adeverințelor de vechime poate deveni o mare problemă
După cum am mai menționat și în  alte articole , începând cu anul 2011, au fost desființate Cărțile de muncă iar evidența s-a muntat în Revisal.

Din păcate, românii nu au acces direct la datele lor din bazele de date ale Revisal, astfel că pentru a reconstitui vechimea în vederea pensionării, angajații sunt nevoiți să treacă pe la toți foștii angajatori pentru a-și procura adeverințele de vehcime.

Recent a fost adusă o modificare în legislație, astfel că angajatorii sunt obligați să elibereze adeverințe de vechime, fiecărui angajat, la încetarea relațiilor de muncă.

Reconstituirea dosarului de pensionare. Cum calculăm punctajul

Așadar, adeverințele de vechime sunt necesare pentru dosarul de pensionare și se pot procura la cerere de la angajatorii unde respectiva persoană a lucrat. Angajatorii sunt obligați prin lege ca în termen de 15 zile să pună la dispoziția solicitanților adeverințele cerute.

Totuși, o altă posibilitate, care poate scuti de la nesfârșitele drumuri, este aceea de a obține la cerere un extras din Revisal de la ispectoratele teritoriale de muncă. Dar, varianta aceasta este posibilă numai în cazul în care angajatorul nu poate elbera respectivele adeverințe.

Pentru obținerea unui extras din Revisal de la ITM-uri este necesară o cerere, o copie a actului de identitate și plata unei taxe de 20 de lei. ITM-urile sunt obligate să remită solicitanților adeverintele cerute tot în termen de 15 zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel