Consiliul Concurenței clarifică cine va plăti racordurile la utilități
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu a declarat că acest cost de racordare la rețelele de...
De altfel, a subliniat analistul, acest mesaj a fost lansat, de fapt, de președintele Klaus Iohannis, în urmă cu două săptămâni, când a spus că nu vor fi majorate pensiile și salariile în 2021 și că pensionarii vor rămâne cu majorarea de 14% a punctului de pensie.
Elena Cristian a făcut o analiză lucidă a ultimelor declarații ale premierului Forin Cîțu referitoare la creșterea veniturilor pentru pensionari.
”Astăzi, premierul Cîțu, fost ministru de Finanțe, cel care a creionat bugetul pe anul în curs, cel care trebuia să spună cum va arăta bugetul pe anul acesta, ne spune că nu va fi nici o majorare de pensii în acest an, că va fi o nouă Lege a pensiilor. Iar de aici intervin non-sensurile, nici nu știu cum să le calific, încerc să fiu cât mai echilibrată în discurs.
Pentru că premierul Cîțu știe sau ar trebui să știe, iar eu îmi doresc să știe, că nu poți să aplici niște reguli de calcul pentru pensiile aflate deja în plată. Pentru pensia care a fost stabilită pe baza unei legi nu poți să te întorci și să spui că o vom stabili pe baza a ceea ce a contribuit omul. Pentru că nu se poate, este un drept câștigat și știm bine ce se va întâmpla mai departe: oamenii vor merge în instanță. Deci, nici nu se poate pune problema ca aceste pensii să fie recalculate după alte reguli”, a subliniat Elena Cristian.
Dacă bugetul se elaborează pe baza legilor în vigoare, atunci să le respectăm
Mergând mai departe pe firul analizei sale, ea a arâtat că aelași premier Cîțu ”nu ne-a spus de ce nu este bună legea în vigoare. Și această lege prevedea recalcularea tuturor pensiilor, eliminarea tuturor inechităților și o majorare destul de substanțială. Deci, de ce această lege nu este bună și de ce ne trebuie altă lege?
În același timp, premierul Cîțu mai spune că bugetul pe anul în curs va fi construit pe legile în vigoare. Dar legea ce prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie este o lege în vigoare, un act normativ pe care CCR a stabilit că este constituțională și că trebuie aplicată. Deci, dacă facem bugetul respectând legile în vigoare, va trebui să respectăm majorarea punctului de pensie cu încă 26% pentru anul în curs, astfel încât să se ajungă la acea majorare de 40%.
Concluzia este că nu se vor majora pensiile, nu se vor majora salariile, nu se va da nici indexarea de 3%, nu se va da nimic. Pensionarii trebuie să fie mulțumiți că au primit 14% în an electoral, că dacă nu era an electoral nu primeau nimic, a subliniat Elena Cristian.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu a declarat că acest cost de racordare la rețelele de...
Vremea prognozată pentru Bucureşti se va răci în acest week-end, precum şi în prima zi a lunii martie, în timp ce...
Premierul Florin Cîţu a considerat necesar să precizeze că noţiunea de buget mic este una falsă, nefiind susţinută...
Până astăzi, 26 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 795.732 de cazuri de persoane infectate cu...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o informare de intensificări ale vântului, valabilă...
Măsurile guvernamentale implementate la nivel european pentru sprijinirea economiei reale, afectată de pandemia...
Experții băncii britanice Barclays au reviziuit în urcare prognoza pentru prețurile la petrol pentru anul 2021,...
Ministrul Energiei a declarat, în cadrul dezbaterii Energy Forum, organizată de DCNews și DCBusiness, că ANRE ar...