PENSII 2021. Se SCHIMBĂ datele de CALCUL
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Raluca Turcan, despre cumulul PENSIE-SALARIU: S-au creat niște mituri și intoxicări
Raluca Turcan, despre cumulul PENSIE-SALARIU: S-au creat niște mituri și intoxicări
Într-un comunicat postat pe site-ul oficial al instituției, Casa Națională de Pensii Publice informa că, în cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială conform Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Ce înseamnă acest lucru pentru cumpărarea vechimii în muncă? Se ”scumpește”!

Potrivit reglementărilor în vigoare, mai precis Ordonanța de Urgență 163/2020, pentru a cumpăra vechime în muncă, adică pentru a acoperi perioade din activitatea lor profesionată în care nu s-a cotizat la sistemul de pensii o pot face prin semnarea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii, ce poate acoperi șase ani, și prin plata unor sume către aceasta.

Conform mecanismului aplicat până la sfârșitul lunii august, venitul asigurat în sistemul public de pensii se calculează pe baza salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a cotei de contribuție de asigurări sociale (CAS), valorile luate în calcul fiind cele de la data semnării contractului cu casa de pensii. Având însă în vedere că salariul minim brut s-a majorat la 2.300 de lei, apar două două situații:

- contracte încheiate ÎNCEPÂND cu data de 13 ianuarie 2021 - se va utiliza salariul minim brut pe țară garantat în plată de 2.300 lei;

- contracte încheiate PÂNĂ la data de 13 ianuarie 2021 - noua valoare de 2.300 lei nu are implicații asupra acestora.

Ceea ce înseamnă că vechimea în muncă se ”scumpește”. Concret: în 2020, când valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată utilizat la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate a fost de 2.230 lei, suma minimă lunară de plată a fost de 558 lei și va rămâne neschimbată pentru contractele deja încheiate cu casele de pensii pentru recuperarea unor ani de muncă pierduți. 

Citește și INDEMNIZAȚII. Casa Națională de Pensii vine cu noi DETALII

Ținând cont că din 13 ianuarie salariul minim brut pe ţară a crescut la 2.300 de lei, rezultă o sumă minimă lunară de plată de 575 de lei, respectiv 6.900 lei pentru cumpărarea unui singur an de vechime şi 41.400 de lei pentru 6 ani, perioadă maximă permisă de legislație. 

Suma este considerabil mai mare decât cea percepută anul trecut pentru cumpărarea a 6 ani de vechime în muncă, diferenţa fiind de 1.224 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel