Pensia anticipată. Cum se calculează
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Cum se calculeaza pensia anticipata
Cum se calculeaza pensia anticipata
Pensia anticipată este o facilitate prevăzută de legislația română și permite ieșirea la pensie înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, în anumite condiții.

Ce este pensia anticipată

De pensia anticipată poate beneficia orice cotizant la sistemul public de pensii. Această pensie se acordă numai pe o perioadă de cinci ani dar aceasta nu reduce valoare pensiei pentru limita de vârstă.

Cine se poate califica pentru pensia anticipată 

Cea mai importantă condiție este cea a contributivității, adică stagiul contributiv trebuie să fie egal cu un stagiu complet de cotizare.

A doua condiție este aceea că pensionare anticipată parțială nu poate fi cerută cu mai mult de cinci ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare.

De pildă, un bărbat care are stagiul de cotizare de 35 de ani nu poate ieși la pensie mai devreme de vârsta de 60 de ani, în condițiile în care vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani.

Pensii calculate greșit. Refacerea deciziei de pensionare

La femei, acestea trebuie să aibă un stagiu de cotizare de 35 de ani iar vârsta minimă este de 57 de ani.

O a treia condiție este aceea că aceste persoane nu trebuie să încaseze venituri lunare pentru care este obligatorie plata CAS, cum ar fi salariile.

Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului de mai jos.

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare ori, după caz, în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate şi/sau perioadelor asimilate.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel