Pe cine vrea UE să elimine din dezvoltarea reţelei 5G din Europa
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Cele 28 de state UE au convenit marţi "să ia în considerare regimul politic în care activează furnizorii originari din ţările terţe" în scopul atenuării riscurilor privind securitatea legate de dezvoltarea reţelei 5G în Europa, relatează AFP.

Reuniţi la Bruxelles, miniştrii europeni ai telecomunicaţiilor sau reprezentanţii lor nu menţionează nicio ţară în declaraţia lor, dar China şi gigantul său al telecomunicaţiilor Huawei, lider în tehnologia 5G, par să fie principalii vizaţi.

SUA au exclus Huawei din dezvoltarea tehnologiei 5G pe teritoriul lor, invocând riscuri de spionaj în favoarea Beijingului sau de sabotare a reţelelor occidentale, şi încearcă să-şi convingă aliaţii să procedeze la fel. Pe de altă parte, Moscova a primit compania chineză cu braţele deschise.

Până în prezent europenii s-au făcut că nu aud solicitările americane, în timp ce Huawei respinge acuzaţiile care o privesc, comentează France Presse.

În cadrul UE, Huawei este în concurenţă cu două companii europene: Ericsson din Suedia şi Nokia din Finlanda, care a cumpărat grupul franco-american Alcatel-Lucent.

Noul comisar pentru piaţa internă şi sectorul digital, francezul Thierry Breton, a evidenţiat de altfel expertiza europeană în cadrul unei conferinţe de presă.

"Europa nu este în întârziere în materie de 5G, contrar celor ce se spun pe ici pe colo, Europa dispune de mari actori industriali şi, prin intermediul lor, de cel mai mare portofoliu în termeni de brevete: peste 55% din brevetele pentru 5G sunt de origine europeană", a pledat el.

El a insistat, de asemenea, asupra garantării unei concurenţe "juste şi loiale" pe teritoriul european din partea furnizorilor din ţările terţe. "Avem reguli. Trebuie să privim, evident, problemele de reciprocitate, de subsidii", a observat Breton. Încă o aluzie voalată la Huawei şi la piaţa chineză, criticată frecvent pentru lipsa sa de deschidere faţă de companiile străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel