Pe cine avantajează leasingul, în mod deosebit
22 sep, 16:08, de  Anca Mihailov
Leasingul este un produs bancar situat la granița dintre achiziția în rate a unui produs și închirierea acestuia, pe baza unui contract dintre beneficiar și o societate de leasing. Cei care vor să cumpere autovehicule sau utilaje pot apela la acest produs foarte popular. Achizițiile în leasing sunt foarte avantajoase, în primul rând pentru firmele care pot face achiziții importante, fără a avea nevoie de capital inițial foarte mare.


Principiul de funcționare al acestui tip de creditare este simplu: cumpărătorul alege mașina sau utilajul și semnează un contract cu furnizorul, asupra caracteristicilor tehnice, a garanției și a altor servicii conexe, prestate furnizor, apoi apelează la o societate de leasing. Aceasta va cumpăra mașina pentru beneficiar și o va pune la dispoziția lui, în schimbul unei rate achitate lunar sau trimestrial. În cele mai multe situații, această rată este constantă și se calculează ca un procent fix din valoarea echipamentului sau a automobilului. 

Atunci când comparăm leasingul cu un credit, putem observa că primul oferă posibilitatea de a apela, în paralel, și la un credit, în timp ce această posibilitate este limitată, atunci când o firmă are deja un contract de credit. Pentru achizițiile în leasing, în cazul persoanelor juridice, există proceduri standard, aplicate etapizat.

Firma poate fi utilată în cel mai scurt timp

Pentru persoanele juridice care fac astfel achiziții de echipamente, mai ales pentru cei care sunt la început de drum, principalul avantaj constă în faptul că beneficiarul este scutit de o cheltuială inițială substanțială pentru înzestrarea firmei cu echipamente moderne. Efortul investițional este mai mic, iar beneficiarul poate începe producția, având posibilitatea utilizării capitalului propriu pentru alte proiecte sau pentru menținerea lichidităților.

Legea RCA, MODIFICĂRI importante prin OUG

Leasingul este ideal pentru obținerea utilajelor de ultimă generație, mai ales pentru cei care au nevoie de tehnologie avansată, în producție, astfel încât să le garanteze competitivitatea, pe o piață în continuă dezvoltare. Un alt avantaj este acela că perioadele de leasing sunt, de obicei, mai scurte decât cele care corespund vieții fizice a acestora, astfel încât, în contractul de leasing se prevăd clauze care permit schimbarea operativă a unor utilaje depășite moral, după finalizarea perioadei de leasing. De asemenea, aprobarea contractului de leasing se face în timp relativ scurt, iar politica firmelor de leasing în domeniul garanțiilor este foarte flexibilă. În unele cazuri nu se solicită nicio garanție bancară. 

Practic, leasingul funcționează ca o închiriere a mașinii sau a utilajului, de la firma de leasing, pe perioada derulării contractului. Beneficiarul devine proprietarul echipamentului achiziționat în sistem leasing la sfârșitul acestei perioade. Atunci când firma de leasing acceptă să facă o achiziție, beneficiarul trebuie să plătească o taxa de închiriere pentru utilizarea mașinii sau a utilajului. Prețul unui utilaj se finanțează, în proporție de 100%, plus toate costurile aferente importului, instalării și punerii în funcțiune a acestuia, la utilizatorul final, iar T.V.A.-ul este finanțat de firma de leasing, valoarea acestei taxe urmând a fi recuperată de la beneficiar, prin facturile lunare aferente chiriei. 

Când este leasingul dezavantajos

Leasingul are și unele dezavantaje, precum condiția ca pe perioada contractului, firma să aibă doar dreptul de folosință a echipamentelor astfel achiziționate, deci nu va putea să le vândă, leasingul funcționând ca un contract de închiriere a bunurilor astfel cumpărate, până la achitarea integrală a sumei prevăzute în contract. De asemenea, atunci când o firmă poate obține credite preferențiale în condiții avantajoase, leasingul este mai putin atractiv, fiind ales de cei care își calculează beneficiile aduse de scutirea de costuri ascunse - care pot să apară în cazul finanțării prin credite, precum plata unui avans substanțial, solicitarea de garanții sau asigurări. 

Tipuri de leasing

Există mai multe variante ale operațiunilor de leasing: direct – atunci când contractul se încheie direct între beneficiar și producătorul echipamentului - și indirect - care presupune existența unei societăți de leasing ce intermediază relația producător-beneficiar. În cea de-a doua situație, părțile contractului nu vor mai fi, practic, în legătură, iar societatea de leasing încheie două contracte, unul de vânzare-cumparare (cu producătorul) și unul de leasing (cu beneficiarul). 

Leasingul financiar se derulează pe toată durata prevăzută în contract, în care beneficiarul plătește rate, suma reprezentând prețul integral al bunului contractat, toate costurile asociate operațiunii de import și un beneficiu al societății de leasing, iar echipamentul rămâne în proprietatea beneficiarului la expirarea contractului. 

Leasing operațional presupune ca pe durata contractului, beneficiarul să plătească doar o parte din prețul bunului respectiv, iar rata stabilită reprezintă plata pentru serviciile furnizate de societatea de leasing - asigurarea pieselor de schimb, efectuarea reparațiilor, etc., urmând ca la expirarea contractului, beneficiarul să piardă dreptul asupra echipamentului închiriat. În cazul acestui tip de leasing, contractul poate fi reziliat înainte de termen, la cererea beneficiarului. 

Leasingul brut presupune ca ratele să acopere prețul integral al echipamentului, cheltuielile de întreținere, service și reparații. Mai există leasingul net, care presupune ca ratele să acopere numai prețul echipamentului contractat. Lease-back presupune ca proprietarul unui imobil, care are dificultăți financiare, să poată vinde imobilul la un preț prestabilit prin contract, avantajul constând în faptul că permite transformarea fondurilor imobilizate în fonduri disponibile. 

Tot în categoria contractelor de leasing intră și varianta time-sharing, ce presupune existența mai multor beneficiari ai contractului de leasing. Echipamentele astfel contractate pot fi folosite simultan de mai mulți beneficiari, astfel încât taxa de leasing plătită de fiecare în parte devine mult mai mică decât dacă ar exista un singur beneficiar. Astfel de contracte sunt avantajoase atunci când este nevoie de un calculator foarte performant, un utilaj de tipografie, un avion, o navă maritimă sau chiar un apartament într-o zonă turistică. În românia, primul sistem de vânzare în sistem time-sharing funcționează la hotelul Blaxy, de pe litoral. 

Există și leasing experimental, un sistem care presupune ca echipamentul să fie închiriat pentru o perioadă scurtă, de câteva luni, iar dacă beneficiarul este mulțumit, îl poate cumpăra. Dacă nu, îl poate restitui societății de leasing. Acest tip de contract se folosește mult în scopul promovării vânzărilor. Pe același principiu funcționează contractele de tip „hire” și „renting”, operațiuni de leasing pe termen foarte scurt, până la câteva ore.

Ştiri Recomandate

Primul submarin cu 3 tone de cocaină din America de Sud a ajuns în Europa

Într-un golf înghesuit, într-o dimineață devreme, anul trecut, poliția urmărea de pe costa Galiciei trei bărbați...

ATENȚIONARE pentru bucureșteni de la RO-ALERT

Bucureştenii au primit, marţi dimineaţa, o nouă alertă DSU privind nivelul de răspândire a noului coronavirus.

Se cere interzicerea utilizării denumirilor de ”burger vegetarian” sau ”cârnați vegetarieni”

Restaurantele şi magazinele din Uniunea Europeană ar putea să nu mai aibă voie să promoveze produse precum "burger...

Polonia cumpăra tehnologie nucleară de la SUA

SUA şi Polonia au încheiat un acord de cooperare în domeniul energiei nucleare, conform căruia Polonia ar putea...

Covid-19. Medicii sunt șocați de una dintre sechelele bolii

Una dintre sechelele pe care Covid-19 le lasă după vindecare este diabetul, boală care poate surveni la tineri și...

Chinezii de la Chervon investesc aproape 50 milioane de € în Ungaria

Grupul chinez Chervon va investi în Ungaria 17,5 miliarde de forinţi  (47,9 milioane euro), iar guvernul maghiar...

Tichete pentru masă caldă. De când se acordă

Guvernul va acorda începând cu luna decembrie, tichete pentru masă caldă, tichete care sunt destinate unei anumite...

Carantină în București. Masca, obligatorie peste tot. Ce activități se închid

Consiliul Municipal pentru Situații de Urgență a luat luni mai multe decizii privind impunerea unor măsuri privind...

Prima țară din UE care intră în carantină totală

Irlanda va fi prima ţară din UE care va institui restricţii pentru întreaga populaţie începând din noaptea de...

LIVE la volan, cazul Cristina Ich. Titi Aur, informație BOMBĂ: A întrecut alcoolul!

Țara noastră nu duce lipsă de oameni care cred că au doar drepturi, fără obligații, iar unele persoane cred că legea...

Test COVID-19 la privat. Banii dați, ar putea fi recuperați

Zilnic, mii de români își fac testul pentru covid-19, mulți la clinici private, unde prețul unei asemenea analize se...

Confuzie URIAȘĂ! Vârsta prințului Philip, o reală DILEMĂ

Ducele de Edinburgh împlinește 100 de ani anul viitor și ar trebui la rândul său să primească o scrisoare cu...

Cum rămâne frontiera între SUA și Canada

Frontiera între SUA şi Canada va rămâne închisă pentru deplasările neesenţiale până pe 21 noiembrie, pentru a frâna...

Chinezii au PIERDUT teren! Francezii sunt pe primul loc

Cumpărătorii din Franţa au ajuns să facă achiziţiile internaţionale cele mai mari pe piaţa imobiliară din centrul...

Brexit: NU are sens să NEGOCIEM fără o schimbare de poziție din partea UE

Londra a repetat luni că reluarea negocierilor comerciale post-Brexit cu UE "nu are sens" în lipsa unei schimbări de...

Donald Trump, despre Fauci: Dacă îl ascultam, am fi avut 700.000 sau 800.000 de morţi

Preşedintele american Donald Trump l-a criticat din nou luni pe medicul Anthony Fauci, figură foarte respectată în...

Rusia „răspândește teoria conspirației”. Ce pățești de la vaccinul anti-Covid-19

Țara a fost acuzată că a vizat site-urile occidentale cu această dezinformare, totul vine pe fondul rapoartelor că...

Christine Lagarde: Schimbările climatice pot îngreuna politica monetară

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a avertizat luni că schimbările climatice pot afecta...

Fed: Pentru SUA este important să înțeleagă moneda digitală

Pentru Statele Unite este mai important "să nu comită erori, decât să fie primele" în orice evoluţie a unei monede...

Bursa de la Bucureşti a închis în SCĂDERE

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere pe majoritatea indicilor şedinţa de luni, iar valoarea totală a...

Teodorovici a EXPLODAT: Unde nu-i cap... vai de Anisie

Eugen Teodorovici a explodat astăzi pe pagina sa de Facebook în legătură cu situația școlară pe care ministrul...

Alegerile din SUA. Vin vremuri grele pentru DOLAR

Victoria reprezentantului democraților la alegerile prezidențiale din Statele Unite, Joe Biden, are darul de a...

Metrorex. Ce se întâmplă cu linia tramvaiului 41

Linia tramvaiului 41 va fi deviată în perioada 21 - 25 octombrie 2020 pentru continuarea lucrărilor la pasajul...

Coronavirus: Medicii greci se tem de acest lucru

În faţa noului record de contagieri cu virusul SARS-Cov-2 înregistrat în urmă cu o lună, medicii greci se tem că...

Economia Chinei a luat-o la galop! Pare de NEOPRIT

Potrivit datelor oficiale publicate de Biroul Național de Statistică al Chinei, Produsul Intern Brut al țării a...

COVID-19. Goana după VACCIN. Întrebări și răspunsuri

Zeci de companii, de la startup-uri din domeniul biotehnologiei până la Big Pharma, se întrec în cursa pentru un...

RESTRICȚIILE care vor intra în VIGOARE începând de marți în București

În ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență din București s-a decis după ce rata infecțiilor cu noul...

Este INCREDIBIL. În decurs de 50 de ani se poate întâmpla așa ceva

Terence Mauri, om de știință, a declarat că Marea Britanie ar putea adopta judecători robot în termen de 50 de ani...

ZODIA atenționată cu privire la BANI. Mare GRIJĂ! Lilith nu vine cu vești bune

Daniela Simulescu, astrologul DC NEWS, a realizat previziunile astrale pentru fiecare zodie în parte, pentru...

Criză COVID-19. Avertisment! Europa riscă o DUBLĂ recesiune

Țările europene se pot confrunta anul acesta cu o dublă recesiune, avertizează economiștii. Relansarea economiilor...

România va plăti Agenţiei Spaţiale Europene o suma COLOSALĂ

România va plăti Agenţiei Spaţiale Europene suma de 30 de milioane de lei, reprezentând plata parţială a...

Hotelul pentru clienții testați POZITIV! Prețul pentru o noapte de CAZARE

Un hotel doar pentru clienţii testaţi pozitiv cu noul coronavirus şi care limitează la maximum contactul uman este...

Chile. Biserici incendiate în timpul unor proteste deosebit de violente VIDEO

Zeci de mii de chilieni s-au adunat în piața centrală din Santiago de Chile pentru a marca aniversarea a unui an de...

Moment ISTORIC. SUA, detronate de China! Cine ar fi crezut

Veniturile înregistrate de cinematografia chineză le-au depășit pe cele ale Statelor Unite. Pandemia mondială de...

Ludovic Orban, despre creșe și afterschool-uri. Ce se va întâmpla

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat luni că afterschool-urile şi creşele pot funcţiona dacă...

Greenpeace: Planul României pe energie şi climă, făcut praf la Bruxelles

Planul Naţional al României privind Energia şi Schimbările Climatice 2021-2030 (PNIESC) a fost penalizat de Comisia...

Bilanț COVID-19. Situație tot MAI GRAVĂ. În București este JALE

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.466 cazuri noi de...

Allianz şi Telefonica investesc cinci miliarde de euro în Germania

Compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica va face o alianţă cu divizia de private equity a celui mai mare grup...

Ofițer beat la bordul unui submarin nuclear britanic

Un ofițer al Forțelor Navale Britanice s-a prezentat la serviciu, respectiv la bordul unui submarin nucelar, beat.

Deutsche Telekom a ajuns în stratosferă. Pentru niște teste

Grupul german Deutsche Telekom a anunţat luni că a testat cu succes staţii de bază pentru telefonia mobilă în...

Coronavirus. Slovenia a declarat "stare de epidemie"

Slovenia a declarat "stare de epidemie" timp de 30 de zile începând de luni, deschizând calea pentru autorităţile...

COVID-19. Polonia adoptă măsuri extreme. Decizie importantă

Polonia va folosi o parte din stadionul său naţional din Varşovia pentru a instala un spital temporar pentru...

176 de imobile din Capitală, fără apă caldă. Unde sunt punctele nevralgice

Un număr total de 176 de imobile din Capitală au fost afectate luni de avarii la reţeaua de termoficare, potrivit...

Prognoză meteo. Schimbare dramatică de vreme

După câteva zile reci, vremea va fi în continuă încălzire pe parcursul următoarelor două săptămâni şi se va ajunge...

Soluții de venit în pandemie. Business-ul de acasă

În această perioada marcată de pandemia de coronavirus, afacerile care se pot funcționa de acasă sunt la mare...

Libra Internet Bank lansează Libra Pay. Ce avantaje oferă

Libra Internet Bank lansează Libra Pay, aplicaţie disponibilă pentru smartphone-uri cu sistem de operare Android,...

Noua armă TERIBILĂ a SUA. Punct ochit, punct lovit! Moscova, în vizor

Armata Statelor Unite se pregătește să se echipeze cu un super-tun cu rază lungă de acțiune, Strategic Long Range...

OTP Bank dă în judecată Guvernul din Croația

Grupul bancar ungar OTP Bank a anunţat luni că a dat în judecată Guvernul croat pentru a-şi recupera pierderile în...

Curs valutar | Actualizat la 20-10-2020
EUR flag1 EUR = 4.8746 RON
USD flag1 USD = 4.1456 RON
GBP flag1 GBP = 5.3917 RON
CHF flag1 CHF = 4.5464 RON
AUD flag1 AUD = 2.9479 RON
DKK flag1 DKK = 0.6551 RON
CAD flag1 CAD = 3.1466 RON
HUF flag1 HUF = 0.0133 RON
JPY flag1 JPY = 0.0394 RON
NOK flag1 NOK = 0.4456 RON
SEK flag1 SEK = 0.4708 RON
XAU flag1 XAU = 254.7806 RON
Monede Crypto
1 BTC = 48702.47RON
1 ETH = 1554.48RON
1 LTC = 197.50RON
1 XRP = 1.02RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.17% p.a.
ROBOR:
3 luni: 2.15%
6 luni: 2.15%
12 luni: 2.15%
EURIBOR:
3 luni: -0.5090 %
6 luni: -0.4980 %
12 luni: -0.4680 %