Pe ce vor mai putea miza cei care au nevoie de credite
30 iun, 16:24, de  Anca Mihailov
Vestea bună care vine de la specialiștii în Economie este că băncile vor acorda în continuare credite, atât perosanelor fizice, cât și firmelor. Se vor înăspri condițiile pentru acordarea creditelor, spun economiștii, fiecare client va trebui să aducă mai multe garanții, iar fiecare dosar va fi analizat cu mai mare atenție. De asemenea, ar putea să scadă sumele acordate, însă ar putea să crească numărul de credite noi.
Obținerea creditelor în pandemie este o provocare
Obținerea creditelor în pandemie este o provocare


Sistemul bancar este nevoit să facă eforturi, în această perioadă, pentru a se menține în parametri normali de funcționare. De aceea, experții în sistemul bancar preconizează că fiecare bancă va încerca să se adapteze noii situații și va aplica măsuri de prevenție, astfel încât să diminueze cât mai mult numărul creditelor neperformante pentru următoarea perioadă, dar se vor oferi produse bancare noi, care să mențină clientela în aceiași parametri de până acum. 

Specialiștii din sistemul bancar fac acum strategiile ținând cont de faptul că este posibil ca problemele de sănătate publică să nu dispară foarte curând iar soluția medicală certă să întârzie să apară. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că va trebui să învățăm să conviețuim cu noul virus COVID-19, iar analizele dosarelor de credit vor lua în calcul inclusiv posibilele noi crize care ar putea să apară în următoarea perioadă. De aceea, clienții preferați de bănci ar putea fi persoanele fizice care au un loc de muncă ce poate fi păstrat inclusiv în condiții de „lockdown” și firmele care pot să rămână pe piață și în carantină. Probabil vor avea punctaj suplimentar angajații și firmele care au continuat munca în această perioadă.

„Numărul de solicitări pentru credite, în perioada următoare, mai ales din toamnă, cred că va fi foarte mare, pentru că va fi nevoie de bani. Probabil, principala condiție pusă de bancă va fi predictibilitatea locului de muncă, în cazul persocnelor fizice. Fiecare client va trebui să garanteze că are capacitatea de a putea achita creditele, iar în cazul firmelor, se va cere un plan de afaceri foarte bun și, eventual, parteneriate puternice. Băncile vor continua politica de atragere a clientelei, pentru că este nevoie de menținerea unei stări de normalitate. Clienții persoane juridice care deja au lucrat cu o bancă și prezintă garanții vor fi agreați în mai mare măsură decât cei care vin pentru prima oară să solicite un credit, pentru că există o preocupare din partea băncilor de a-și menține o anumită clientelă stabilă și validă”, a explicat, pentru DC Business, prof. univ. dr. Mircea Coșea.

Credite destinate IMM-urilor

Consilierul prezidențial pentru politici economice și sociale, Cosmin Marinescu, a explicat, recent, pe blogul personal, cum poate mediul de afaceri să revină după această criză și cum poate fi repornită economia. „Pachetele de finanțare pentru sectorul privat trebuie axate prioritar pe asigurarea capitalului de lucru și, abia ulterior, pe investiții de dezvoltare. Este foarte importantă, în acest sens, implementarea schemei IMM Invest a creditelor garantate, credite destinate IMM-urilor, micilor întreprinzători, meșteșugari sau fermieri, adică tocmai celor mai vulnerabile categorii în fața crizei economice”, a scris Cosmin Marinescu. 

BNR, vești proaste pentru creditele din România

Consilierul președintelui mai arată că o altă direcție vizează utilizarea soluțiilor comune care se conturează la nivelul UE, prin care România să mobilizeze capabilități financiare importante, necesare stimulării economice, nu doar în perioada imediată și nu doar pentru sectoarele direct afectate. „Este vorba de utilizarea de mecanisme de sprijin și instrumente financiare care să asiste, pe termen scurt și mediu, efortul de redresare economică, în contextul unor politici monetare adaptate rațional momentului. Din acest punct de vedere, accesarea unor instrumente financiare puternice, cum ar fi inițiativa SURE și Fondul de redresare economică – aflat în prezent pe masa de lucru a Comisiei Europene, ar oferi mediului economic și piețelor financiare garanții cât mai solide privind capacitatea statului de susținere a efortului de redresare – deci încredere economică și instituțională”, mai arată consilierul lui Klaus Iohannis. 

 

Ştiri Recomandate

Ciclonul din Mediterana a lovit Grecia

Furtuna Ianos, ciclonul din Mediterana, a lovit zona din sud-vest-ul Greciei, vineri.

OMV Petrom recunoaște că a redus producția de gaze

Reprezentanţii OMV Petrom confirmă că producţia de gaze a companiei a fost redusă, ca urmare a opririi instalaţiilor...

În 48 de ore TikTok și WeChat vor fi interzise în SUA

TikTok și WeChat vor fi înterzise peste 48 de ore pe teritoriul SUA iar aceste aplicații nu vor mai putea fi...

Covid-19. Este oficial, Anglia a intrat în valul doi

Marea Britanie se află în al doilea val de Covid-19, a anunțat premierul Boris Johnson și a mai adăugat că acest...

Incident la locuința ambasadorului SUA la Moscova

Un vehicul care era condus de un cetățean rus a forțat intrarea în perimetrul reședinței ambasadorului SUA la...

Covid-19. Rusia. Primul medicament vândut în farmacii

Rusia a aprobat primul medicament care va eliberat pe bază de reţetă în farmacii, Coronavir, care urmează aprobării...

CUTREMUR pe plan extern. Lucrurile se complică la granițele României! Iulian Chifu, explicații

Analistul geopolitic Iulian Chifu a vorbit în exclusivitate pentru DCNEWS despre tensiunile dintre Ankara și Atena...

Avertismentul rușilor cu nuanțe de amenințare. Agravarea situației din Marea Neagră

Întreaga responsabilitate în cazul unei posibile agravări a situaţiei în regiunea Mării Negre va reveni Statelor...

Curs valutar | Actualizat la 19-09-2020
EUR flag1 EUR = 4.8582 RON
USD flag1 USD = 4.0972 RON
GBP flag1 GBP = 5.3220 RON
CHF flag1 CHF = 4.5132 RON
AUD flag1 AUD = 2.9944 RON
DKK flag1 DKK = 0.6530 RON
CAD flag1 CAD = 3.1126 RON
HUF flag1 HUF = 0.0135 RON
JPY flag1 JPY = 0.0393 RON
NOK flag1 NOK = 0.4526 RON
SEK flag1 SEK = 0.4667 RON
XAU flag1 XAU = 257.4245 RON
Monede Crypto
1 BTC = 44925.43RON
1 ETH = 1568.82RON
1 LTC = 198.06RON
1 XRP = 1.02RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.41% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.96%
6 luni: 2.03%
12 luni: 2.09%
EURIBOR:
3 luni: -0.5010 %
6 luni: -0.4630 %
12 luni: -0.4230 %