Pandemie. Decizie fără precedent în China. Anunțul premierului
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
China se confruntă cu elemente greu de prevăzut
China se confruntă cu elemente greu de prevăzut
China nu îşi va stabili un obiectiv de creştere în acest an, a anunţat vineri premierul Li Keqiang, o decizie fără precedent pentru gigantul asiatic, încă slăbit de pandemia noului coronavirus, informează AFP.

"Ţara noastră se va confrunta cu anumiţi factori dificil de prevăzut" din cauza pandemiei COVID-19 şi a conjuncturii mondiale, a declarat premierul Li Keqiang într-un discurs-fluviu cu care a deschis sesiunea anuală a parlamentului, Congresul Naţional al Poporului.

China a reuşit în mare parte să ţină sub control răspândirea epidemiei noului coronavirus pe teritoriul său, iar restricţiile de circulaţie sunt ridicate treptat. Consecinţele asupra economiei vor fi însă de durată.

China va lăsa anul acesta ţinta deficitului la 3.6% din PIB (faţă de 2.8% anul trecut), o frână în politica sa de reducere a datoriei, pentru a putea sprijini economia aflată în suferinţă. Deficitul ţării va creşte astfel cu 1.000 de miliarde de yuani (128 de miliarde de euro) comparativ cu anul trecut, a precizat premierul chinez.

China nu a mai înregistrat un excedent bugetar din 2007. Li Keqiang a anunţat, de asemenea, un împrumut de stat în valoare de 1.000 de miliarde de yuani. "Este vorba de o măsură excepţională limitată la o perioadă excepţională", a spus Li Keqiang, adăugând că banii va fi "transferaţi integral" către administraţiile locale pentru a sprijini ocuparea forţei de muncă.

Citește și SUA vs China. Criza covid-19 dezvăluie adevăratul chip al Beijingului

Beijing intenţionează, de asemenea, să îşi reechilibreze economia îndreptându-se spre consumul intern, într-un moment în care pandemia îi paralizează pe principalii săi parteneri comerciali, Uniunea Europeană şi Statele Unite, afectând exporturile, un sector-cheie pentru gigantul asiatic.

Banca Nomura, cu o estimare foarte pesimistă, se aşteaptă la pierderea a 18 milioane de locuri de muncă în sectorul exporturilor, aproape o treime din forţa de muncă dintr-un sector esenţial pentru economia Chinei. În aprilie, rata şomajului, supravegheată cu atenţie de autorităţi, s-a situat la 6%, aproape de recordul absolut de 6.2% înregistrat în luna februarie.

Cu toate acestea, această cifră reflectă doar situaţia din zonele urbane şi exclude milioanele de lucrători migranţi, afectaţi de epidemie. O explozie a şomajului ar putea să dea o lovitură grea consumului, pe care Beijingul mizează pentru a-şi relansa economia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel