Pandemia a redus drastic cererea de petrol
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Combustibil
Combustibil
Măsurile adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) au redus cererea de ţiţei în SUA, Europa şi China cu aproximativ 15-20 milioane de barili pe zi (bpd), a declarat vineri adjunctul ministrului rus al Energiei, Pavel Sorokin, la postul de televiziune RBC, transmite Reuters.

La reuniunea din 6 martie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+) nu au reuşit să ajungă la un acord privind reducerea producţiei, pentru a compensa efectele economice ale epidemiei.

OPEC a propus o reducere a producţiei de ţiţei cu încă 1,5 milioane de barili pe zi (bpd), în trimestrul doi din 2020. Cele 14 state membre ale OPEC şi cele zece ţări din Alianţa OPEC+ nu au reuşit să ajungă la un acord privind reduceri suplimentare şi nici cu privire la prelungirea precedentei reduceri a producţiei de ţiţei cu 2,1 milioane de barili pe zi, decisă în decembrie.

Arabia Saudită a făcut presiuni pentru noi reduceri, însă nu a reuşit să obţină sprijinul Rusiei. Ulterior, Arabia Saudită, cel mai mare producător de ţiţei din lume, a decis să scadă preţurile pentru exporturile sale de ţiţei.

Sorokin a explicat că planurile OPEC de a-şi majora producţia de ţiţei, după eşuarea discuţiilor, a pus o presiune suplimentară pe piaţă.

Goana după petrol ieftin. Depozitele vor deveni curând neîncăpătoare

"Am înregistrat deja un şoc semnificativ din cauza epidemiei. Totuşi, am fi putut evita şocurile suplimentare .. de la declaraţia statelor membre OPEC privind sporirea producţiei", a declarat oficialul rus.

În cazul în care cotaţia barilului de petrol rămâne la 25 de dolari timp de doi-trei ani, se vor înregistra "probleme deosebite", a avertizat Sorokin.

Aceasta a dat asigurări că statele din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii din afara cartelului încă sunt în contact.

Vineri, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut la 24,54 dolari.

"Prognozele pentru piaţa petrolului sunt chiar mai sumbre decât în luna noiembrie 2014, când a început ultimul război al preţurilor, având în vedere că vine pe fondul unei scăderi semnificative a cererii de petrol din cauza coronavirusului", susţin analiştii de la Goldman Sachs.

Atât Goldman Sachs, cât şi alte mari bănci, precum Morgan Stanley, şi-au revizuit prognozele privind creşterea cererii de petrol, Morgan Stanley estimând că cererea de petrol a Chinei va stagna în 2020. De asemenea, Goldman Sachs se aşteaptă la o contracţie de 150.000 de barili pe zi a cererii mondiale de petrol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel