Pașaportul electronic. Ce taxe trebuie plătite și unde
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Comisia Europeană finalizează un site web pentru ca europenii care doresc să-şi petreacă vacanţa în alte ţări UE
Comisia Europeană finalizează un site web pentru ca europenii care doresc să-şi petreacă vacanţa în alte ţări UE
Pașaportul simplu electronic se eliberează, la cerere, cetățenilor români care doresc să călătorească peste hotare. Valabilitatea documentului diferă de la 10 ani pentru cei cu vârste de peste 18 ani, la cinci ani (între 12 și 18 ani) și trei ani, în cazul copiilor de până la 12 ani.

În țară, cererea pentru eliberarea pașaportului simplu electronic se poate depune personal la serviciile aferente în funcție de domiciliu. În străinătate, solicitarea poate fi adresată misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României. Începând din vara anului trecut, a fost introdusă și varianta programării online.

În ceea ce privește taxa, ea este de 258 de lei pentru persoanele care au împlinit 12 ani și de 234 de lei, pentru copiii cu vârste ce n-au împlinit 12 ani.

Pentru efectuarea plății se poate folosi varianta online, în sistem internet banking sau de la băncile unde solicitantul are cont bacar, prin virament către conturile deschise de către fiecare instituţie a prefectului. De asemenea, se poate plăti numerar sau cu cardul bancar la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului, la casieriile instituţiilor prefectului şi la casieriile unităţilor CEC Bank. Mai există și mandatul poștal.

Citește și Topul celor mai puternice pașapoarte din lume

Dovada plății trebuie să conțină, potrivit Avocatnet, o serie de date obligatorii, respectiv numele, prenumele, CNP-ul persoanei beneficiare, tipul documentului solicitat, contul IBAN, codul fiscal şi denumirea instituţiei prefectului judeţului (sau municipiului Bucureşti) unde va fi depusă cererea de eliberare a documentului, precum și suma de plată.

Pașaportul poate fi ridicat de la serviciul public comunitar sau de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate unde a fost depusă cererea ori, după caz, de la serviciul public comunitar sau de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate pentru care a optat solicitantul. În baza unei cereri separate, pașaportul poate fi livrat și prin curier, contra cost.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel