OUG pentru zile libere plătite acordate părinților
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cei care au copii pot primi zile libere plătite
Cei care au copii pot primi zile libere plătite
Guvernul decide în ședința de astăzi asupra Ordonanței de Urgență care prevede acordarea de zile libere plătite părinților în perioada pandemiei.

În textul Ordonanței este prevăzut ca: ”Părinții vor primi zile libere plătite pe toată perioada în care se decide limitarea sau suspendarea activităților didactice care  resupun prezenta față în față în unitățile de învățământ și în unitățile de educație antepreșcolară”.

Cât vrea să cheltuie Guvernul pe tabletele elevilor

Cererile se vor depune la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Odronanța mai prevede că: ”Cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere, că nu are contractul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului, de o copie a certificatului/certificatelor de naştere al/ale copilului/copiilor sau a documentului care atestă calitatea prevăzută la art. 1 alin.(3) în care solicită zilele libere, precum și, dacă este cazul copia certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului ori adultului în vârstă de până la 26 ani”.

Ordonanța prevede și cuantumul indemnizației plătite părintelui care stă acasă: ”Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel