Orban pregătește o nouă Hotărâre de Guvern. Tot despre bani
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Premierul a declarat că încearcă să negocieze
Premierul a declarat că încearcă să negocieze
Prim-ministrul interimar Ludovic Orban, prezent luni la Adunarea generală a Asociaţiei Comunelor, a declarat că săptămâna viitoare ar putea fi adoptată hotărârea de guvern în baza căreia redevenţele din exploatări de suprafaţă să rămână, în proporţie de 80%, la nivelul bugetelor locale.

"Sigur, suntem în statut de guvern interimar, deci practic nu avem capacitatea de a emite proiecte de legi sau ordonanţe de urgenţă, până la învestirea următorului guvern. Putem să rezolvăm tot ce ţine de legislaţia secundară, hotărâri de guvern. De exemplu, pregătim hotărârea de guvern, pe care o vom adopta probabil săptămâna viitoare, privind normele metodologice privitoare la asigurarea ca resursă pentru bugetul consiliilor locale şi consiliilor judeţene a 80% dintre redevenţele pe exploatările de suprafaţă de pe raza localităţilor", a spus premierul.

El a menţionat că Guvernul interimar doreşte să asigure finanţarea lucrărilor pe PNDL 2, cu condiţia să existe "o corespondenţă între situaţiile de lucrări avizate şi realitatea din teren". În ce priveşte bugetul Uniunii Europene pe perioada 2021-2027, Orban a precizat că, în cadrul negocierilor, România are în vedere asigurarea de resurse financiare pentru continuarea proiectelor de dezvoltare ale localităţilor rurale.

Citește și Audierile miniștrilor propuși pentru Guvernul Orban II

"Încercăm să negociem o creştere a flexibilităţii, de exemplu, între Pilonul I, care înseamnă plăţi directe, şi Pilonul II, care înseamnă investiţii în dezvoltarea rurală, să creştem flexibilitatea - de la 5% la 10% - astfel încât să avem posibilitatea, în cazul în care există resurse suplimentare, să putem suplimenta, prin mutarea banilor către Pilonul II, proiectele cu finanţare europeană pentru dezvoltarea comunităţilor locale", a mai spus el.

Orban a vorbit şi despre proiectul înfiinţării de autorităţi de management la nivelul agenţiilor de dezvoltare regională. "Deja am luat decizia - sigur că nu am adoptat încă actul normativ - în cadrul ideii noastre de simplificare şi de descentralizare, nu dorim ca fondurile care sunt alocate către comunităţile locale să mai treacă şi pe la nivel central şi, din cauza asta, vrem înfiinţarea de autorităţi de management la nivelul agenţiilor de dezvoltare regională, astfel încât managementul proiectelor pe fiecare regiune de dezvoltare să fie realizat direct de agenţiile de dezvoltare regională, care practic sunt constituite de autorităţile locale, care fiecare va avea o autoritate de management astfel încât să nu mai fie necesar să ne plimbăm până la Bucureşti să mai facem categorii de proceduri suplimentare şi să simplificăm posibilitatea de a accesa fonduri europene", a explicat premierul interimar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel