Orban: Nu înţeleg ce competenţă are ministrul Economiei
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Orban: Nu s-a ajuns la un acord în coaliţie privind pensiile
Orban: Nu s-a ajuns la un acord în coaliţie privind pensiile
Preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică, faptul că nu înţelege ce competenţă are ministrul Economiei, Claudiu Năsui, să se adreseze Parlamentului pe un proiect de lege al Guvernului, iar dacă avea un punct de vedere, trebuia să îl exprime în cursul procesului de avizare, în cadrul Executivului.

Întrebat de jurnalişti despre scrisoarea trimisă de ministrul Economiei preşedintelui Senatului, Anca Dragu, cu privire la proiectul de lege privind implementarea reţelelor 5G, Orban a spus că nu înţelege ce competenţă are ministrul Economiei să se adreseze Parlamentului pe un proiect de lege al Guvernului, care a fost trimis spre dezbaterea Parlamentului.

"Dacă avea de exprimat un punct de vedere, trebuia să îl exprime în cursul procesului de avizare, în cadrul Guvernului. Din punctul meu de vedere, proiectul de lege privitor la condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a putea participa la livrarea serviciilor în cadrul sistemului 5G este un proiect foarte corect, un proiect pe care noi îl susţinem şi, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, mă voi implica personal pentru a fi adoptat", a declarat Ludovic Orban.

El a adăugat că s-a exprimat din partea coaliţiei un punct de vedere favorabil asupra acestui proiect de lege.

"Discuţia în coaliţie a fost mai demult privitor la proiectul de lege în ansamblu şi evident, coaliţia şi-a exprimat un punct de vedere favorabil. Nici ministrul Economiei Năsui nu a pledat în acea scrisoare să nu fie adoptat proiectul de lege al Guvernului, s-a referit la o procedură care ţine de acordul Comisiei Europene, de notificare a Comisiei Europene privitor la proiectul de lege. Din punctul meu de vedere este suficientă o informare, iar trendul european este în această direcţie", a explicat Orban.

Ministerul Economiei susţine fără echivoc Legea 5G trimisă în Parlament, iar notificarea transmisă de către minister a fost în urma unei comunicări cu Comisia Europeană, a declarat, joi, ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

"Am vorbit cu premierul, susţinem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament. Am primit precizări din parte Comisiei pe acest subiect deoarece suntem punct naţional de contact cu comisia pentru Directiva 2015/1535. Fiind punct naţional de contact suntem obligaţi, dacă primim comunicări de la CE, să transmitem mai departe instituţiilor relevante", a subliniat Năsui, într-o declaraţie remisă Agerpres.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a trimis ministerului precizări în care sublinia că România pregăteşte o lege pentru introducerea infrastructurii 5G, care dacă ar conţine reglementări de natură tehnică, potrivit Directivei 2015/1535, Comisia ar trebui notificată în privinţa lor.

"În urma unei analize la nivelul guvernului conform căreia actul normativ nu se supune procedurii de notificare, procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe. Trimiterea notificării de către Minister nu schimbă cu nimic susţinerea legislaţiei privind 5G în România. Este o chestiune tehnică de comunicare cu Comisia", a explicat oficialul de la Economie.

Premierul Florin Cîţu s-a declarat surprins, joi, de informaţia privind o solicitare a ministrului Economiei, Claudiu Năsui, de amânare a dezbaterii în Parlament a proiectului de lege privind implementarea reţelelor 5G.

"Mă surprinde o astfel de decizie, nu ştiam că a luat o astfel de decizie. Mesajul meu este ferm şi clar, (...) am aprobat un proiect de lege în Guvern şi l-am trimis şi în coaliţie, decizia a fost să treacă acest proiect de lege prin Parlament cât mai rapid. Nu am avut această discuţie cu ministrul Economiei, o să am, nu înţeleg de ce ar încerca să amâne un astfel de proiect foarte important pentru industria tehnologică din România", a declarat Cîţu la Constanţa, după o întâlnire cu reprezentanţii sectorului HoReCa.

Potrivit unor informaţii apărute joi în spaţiul public, ministrului Economiei, Claudiu Năsui, a solicitat conducerii Senatului amânarea dezbaterii Legii privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G, pe motiv că nu ar fi fost respectaţi toţi paşii procedurali înainte de trimiterea proiectului în Parlament.

Guvernul a aprobat, pe 15 aprilie, un proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel