Orban nu știe cum se calculează salariul minim
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ludovic Orban
Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, la Bistriţa, că nu este "deranjat" de faptul că în această perioadă nu se organizează concursuri pentru ocuparea unor posturi în sectorul public şi că a constatat că unele instituţii "funcţionează foarte bine şi fără noi angajări".

"Nu va îngheţa salariul minim, dar creşterea salariului minim se va baza pe nişte fundamente economice. Aici trebuie luată în calcul productivitatea, indicele de productivitate, pentru că poţi să creşti salariile dacă creşte productivitatea. Sigur că mi-aş dori să putem s-o facem la nivel de ramură odată şi odată; deocamdată, nu. Şi, evident, compensarea reducerii puterii de cumpărare ca urmare a inflaţiei. Sigur că inflaţia a scăzut, nu mai e ca în guvernarea PSD pe la 5%, acum inflaţia a scăzut pe la 2,7-2,8%. Acestea sunt datele, indicatorii economici care stau la baza calculului, la care se adaugă, evident, un coeficient, care este rezultat din creşterea sau scăderea economică. Dacă e scădere economică, nu scade salariul minim. Dacă e creştere economică, e un coeficient care poate să determine o creştere uşoară a salariului minim", a explicat premierul.

STIMULENT de risc. Până la 2000 lei în plus la salariu. Ceva NOU

Orban a mai menţionat că o creştere artificială a salariului minim ar putea duce la pierderea unor locuri de muncă, în cazul în care unele companii ar decide să se relocheze în afara ţării.

Problema cu aceaste afirmații făcute de premierului este că reflectă noua legislație. Recent a intrat în vigoare o lege care a schimbat complet modul de calcul al salariului minim pe economie. 

Conform noii legi, 174/2020 care modifică OUG 217/2000 anual se va calcula coșul minim de consum în funcție de care se va calcula și salariul minim.

Actuala metodologie stabilește o listă cu produsele/serviciile de bază necesare unei familii și prevede ce cantitate este necesară, însă fără a prevedea un preț (astfel, se lasă libertate pentru luarea în considerare a fluctuațiilor prețurilor, fără să fie necesară o modificare constantă a metodologiei).

În coșul minim sunt prevăzute de această dată nu numai bunuri necesare traiului de zi cu zi ci și lucruri legate de educația unui adult cât și nevoia de vacanțe.

La stabilirea valorii minime a coșului se va ține cont de o familie formată din doi adulți salariați, cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, și din doi copii, cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani, respectiv 8 și 10 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel