OMS, recomandări pentru gospodine și bucătari! Atenție la GRAMAJ
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Excesul este dăunător
Excesul este dăunător
Sarea în exces în alimente şi băuturi prezintă un risc mai mare de a suferi de boli de inimă şi accidente vasculare cerebrale potenţial fatale, a declarat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), publicând noi recomandări pentru limitarea conţinutului de sodiu în alimentaţie, relatează Reuters.

Se estimează că 11 milioane de decese la nivel global sunt asociate unei alimentaţii de slabă calitate în fiecare an, între care 3 milioane sunt atribuite nivelului ridicat de aport de sodiu, se arată într-un raport publicat de OMS. În multe ţări bogate şi în tot mai multe state cu venituri mici o proporţie semnificativă a sodiului în dietă provine de la alimente fabricate precum pâine, cereale, carne procesată şi produse lactate, inclusiv brânză, a mai spus OMS.

Clorura de sodiu este denumirea chimică a sării, iar sodiul este un mineral care reglează cantitatea de apă din organism. Autorităţile trebuie să stabilească politici de reducere a consumului de sare şi să ofere oamenilor informaţii pentru a face alegeri alimentare potrivite, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Avem nevoie ca industria produselor alimentare şi a băuturilor să reducă nivelurile de sodiu în alimentele procesate", a spus şeful OMS într-un comunicat. Noile linii directoare stabilite de OMS, pentru 64 de categorii de alimente şi băuturi, vizează să îndrume autorităţile din domeniul sănătăţii din cele 194 de state membre în discuţiile cu industria alimentară şi a băuturilor.

De exemplu, chipsurile din cartofi trebuie să conţină maximum 500 de miligrame de sodiu la o porţie de 100 de grame, plăcintele şi produsele de patiserie până la 120 mg de sodiu şi carnea procesată până la 360 mg de sodiu, conform criteriilor stabilite de OMS.

Citește și Vaccinul Johnson & Johnson. Canada va proceda în felul său

"Excesul de sodiu în alimentaţie creşte tensiunea arterială şi, în consecinţă, creşte riscul de boli cardiovasculare", a mai spus organizaţia. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în rândul bolilor netransmisibile la nivel mondial, responsabile pentru 32% din totalul deceselor, a mai spus OMS. Aportul ridicat de sodiu este asociat cu obezitatea, bolile de rinichi cronice şi cancerul gastric, se mai arată în raport.

OMS le recomandă oamenilor să consume mai puţin de 5 grame de sare (sau mai puţin de 2 grame de sodiu) pe zi. Obiectivul său global, stabilit în 2013, este reducerea cu 30% a consumului mediu de sare de către populaţie până în 2025, a mai spus OMS, care a adăugat că "în prezent, lumea nu este pe drumul cel bun pentru a atinge acest obiectiv".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel