Oficialii italieni vor să știe dacă UniCredit ar fi interesată să preia Banca Monte dei Paschi di Siena
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ministerul italian de Finanţe a discutat cu directorii grupului bancar UniCredit SpA cu privire la o posibilă vânzare către această bancă a participaţiei deţinute de Guvernul italian la Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Guvernul italian vrea să îşi vândă participaţia la Monte Paschi până la finele anului următor iar ministrul de Finanţe, Roberto Gualtieri, a elaborat un proiect de act normativ care autorizează vânzarea.

Au avut loc discuţii informale între cele două părţi iar Ministerul italian de Finanţe vede preluarea de către UniCredit drept o posibilă opţiune pentru participaţia sa majoritară la Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Sursele au adăugat însă că discuţiile sunt deocamdată sunt într-un stadiu preliminar iar Ministerul italian de Finanţe analizează mai multe opţiuni.

Brexit. UE acordă un termen limită băncilor. Ce trebuie să facă

Deşi directorul general de la UniCredit, Jean Pierre Mustier, a declarat în repetate rânduri că UniCredit nu este interesat în fuziuni sau achiziţii, unii analişti cred că ar putea să îşi schimbe părerea având în vedere că presiunile la adresa UniCredit s-au înmulţit după ce rivalul Intesa Sanpaolo SpA a preluat Unione di Banche Italiane SpA.

Înfiinţată în 1472, Banca Monte dei Paschi di Siena este cea mai veche bancă din lume. Instituţia financiară a fost salvată de la faliment în 2017 de intervenţia statului iar guvernul de la Roma a ajuns să deţină o participaţie de 68%, pe care a convenit să o vândă în cadrul unui acord cu organismele europene de reglementare.

Autorităţile de la Roma ar putea începe procesul de vânzare al băncii Monte dei Paschi di Siena după ce vor finaliza o tranzacţie complexă care ar permite băncii să transfere credite neperformante în valoare de peste opt miliarde de euro către managerul de active Amco, o firmă controlată de statul italian.

Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel