Oficial BCE cere Spaniei să adopte reforme ambițioase pentru redresarea economiei
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
BCE menține dobânda de referință la nivelul istoric de 0 procente.
BCE menține dobânda de referință la nivelul istoric de 0 procente.
Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a cerut oficialilor din Spania să profite de răspunsul monetar şi fiscal fără precedent al zonei euro la criză pentru a implementa reforme economice ambiţioase şi cuprinzătoare, transmite Bloomberg.

Autorităţile de la Madrid trebuie să adopte politici care sunt proporţionale cu magnitudinea dificultăţilor cu care se confruntă economia, a scris oficialul BCE într-un articol publicat duminică în ziarele spaniole. Implementarea acestor politici vor face ca măsurile de relaxare ale BCE şi fondul UE de relansare, de 750 miliarde euro, sunt cât mai eficiente posibil în stimularea redresării economiei spaniole, a explicat Hernandez de Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei. El a reiterat că BCE "va face tot ce este necesar" pentru a sprijini economia regiunii.

BCR a înregistrat un profit net de aproape 500 de milioane de lei

Spania trebuie "să implementeze urgent o strategie de reformă de lungă durată, ambiţioasă şi cuprinzătoare, care să rezolve dificultăţile structurale cu care se confruntă economia", a declarat oficialul BCE. Acesta a cerut Guvernului de la Madrid şi Parlamentului să implementeze un plan de consolidare pe termen mediu, după atenuarea efectelor crizei.

"Viitoarea noastră bunăstare depinde de strategia economică care îmbină aceste principii", a avertizat Hernandez de Cos.

Spania, una dintre naţiunile cel mai afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19), a raportat un declin istoric al economiei în trimestrul doi din 2020, reculul de 18,5% ştergând toată redresarea de după criza financiară din 2008. Contracţia, mai accentuată decât se aşteptau analiştii - 16,6% - vine după o scădere de 5,2% în primul trimestru din 2020, provocând cea mai severă recesiune înregistrată vreodată de economia spaniolă. Este cel mai sever declin înregistrat până acum în Europa.

Spania este a patra economia a zonei euro iar Guvernul de la Madrid se aşteaptă la un declin al PIB-ului de 9,2% în 2020, şi la o creştere de 6,8% în 2021. Scăderea din acest an va fi mai accentuată decât cea din timpul crizei cu care s-a confruntat Spania în perioada 2008-2013.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel