Oficial ANRE. Anunț ȘOC:Prețul la gaze s-ar putea DUBLA în această iarnă
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Și nu este decât începutul
Și nu este decât începutul
Dacă în 2020 ne-am luptat cu pandemia de COVID-19, cu restricțiile impuse pentru a stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2, care oricum nu s-a speriat de măsurile luate și continuă să ne dea viața peste cap, în 2021 ne luptăm, cu la fel de puțin succes, și cu prețurile la curent electric și la gaze. Și, ca în cazul năbădăiosului coronavirus despre care, inițial, s-a spus că nu e cine știe ce, la fel s-a întâmplat și în cazul facturilor la energie, despre care s-a spus că vor crește, nu că vor exploda în adevăratul sens al cuvântului.

O ultimă confirmare că facturile în special la gaze ne vor arde dureros la buzunare a venit din partea vicepreședintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy, care a anunțat că în această iarnă costul acestora se va dubla, pur și simplu. Mai mult, el a dat de înțeles că acesta nu va fi decât începutul.

”Eu mă aștept ca în viitor, de la 1 ianuarie 2022, să vedem într-adevăr și în prețurile finale de la consumatorii casnici evoluția prețurilor din angro la energie electrică și gaze naturale.

Mă aștept la prețurile de serviciu universal, aplicate de la 1 iulie 2022, la încă o creștere de cel puțin 5% în valoarea facturii în prețul final al facturii, iar la gaze naturale.

Ofertele actuale din piață ar putea conduce chiar la dublarea prețului final la gazele naturale pentru iarna aceasta”, a precizat Zoltan Nagy, care participă zilele acestea la o conferință dedicată energiei. 

Poate merită amintit că nu mai departe de 10 august, deci în urmă cu mai puțin de o lună, ANRE avertiza că prețul la gaze naturale vor crește cu cel mult 50%. Oricum, întrebat de reporterii Antena 3 ce a făcut ANRE pentru populație, Zoltan Nagy a răspuns: 

”Păi ANRE cum poate influența prețul angro din Europa? Dacă spuneți că ANRE e de vină pentru evoluția prețului de energie electrică sau gaze naturale, care este exact identic în Europa cum e în România, îmi dați și argumente, atunci eu îmi dau și demisia de la ANRE și plec”, a afirmat oficialul. 

Potrivit precizărilor sale, „am avut şi acţiuni de control pe aceste subiecte la principalii furnizori şi respectiv distribuitori. Sunt probleme la majoritatea dintre ei şi am aplicat amenzi destul de serioase şi ca să vă dau doar un exemplu.

Citește și Facturi ASTRONOMICE la energie. Compania care va verifica ”posibile ANOMALII”

Cu toate că regulamentul de furnizare prevede faptul că fiecare contor trebuie citit măcar o dată la şase luni am găsit distribuitor de energie electrică care avea sute de mii de contoare necitite la doi ani. Consumatorii care sunt preocupaţi de acest lucru, dacă e citit consumul, dacă e facturat într-adevăr consumul real, sau se estimează şi ulterior se regularizează şi vor să evite acest lucru, au la îndemână mecanismul autocitirii.

Fiecare consumatori are dreptul de a citi contorul şi pe factură este un număr dedicat comunicării indexului. 
În momentul în care o factură este contestată o factură se suspendă şi plata până când se soluţionează, deci obligaţia de a plăti şi consecinţele neplăţii se suspendă, deci nu mai e cazul să ne îngrijorăm în privinţa unei decopnectări şi eu sunt convins că în majoritatea cazurilor este respectat de către furnizori.”, a mai explicat Zoltan Nagy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel