Obligație pentru PENSIONARI. Ce trebuie să facă în 2021
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nu mai aveți mult timp la dispoziție
Nu mai aveți mult timp la dispoziție
În condițiile în care în legislația fiscală în vigoare nu există o excepție clar definită, declarația unică trebuie depusă de toate persoanele care obțin venituri dintre cele prevăzute în respectivul formular.

Prin urmare, având în vedere că în cazul pensionarilor nu există o scutire de la depunerea declarației și plata dărilor fiscale, ei trebuie, în anumite situații, să depună la Fisc acest document. Cu toate că nu datorează contribuția la pensii, cei retrași din activitate pot fi obligați să plătească contribuția la sănătate, iar plata impozitului e obligatorie întotdeauna.

Este vorba despre veniturile încasate, pe lângă pensie, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (chirii), din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care venitul net se stabilește în sistem real, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care există obligația depunerii acestei declarații.

Dacă au obținut astfel de venituri anul trecut, pensionarii trebuie să depună declarația unică și să plătească dările aferente până la 25 mai. Tot până la acest termen, pensionarii care obțin și anul acesta astfel de venituri trebuie să depună declarația pentru estimarea veniturilor pe 2021, precizează Avocatnet.

Potrivit Codului fiscal, impozitul datorat pentru veniturile enumerate mai sus este de 10%. De la caz la caz, baza la care se aplică acest impozit diferă. Tot Codul fiscal stabilește că nu toți pensionarii cu venituri precum cele vizate de declarația unică sunt obligați la plata contribuțiilor. În primul rând, contribuțiile la sănătate sunt obligatoriu de plătit numai când veniturile acestea obținute pe lângă pensie depășesc într-un an 12 salarii minime brute.

Chiar dacă veniturile acestea depășesc cele 12 salarii minime brute, există unele excepții în Codul fiscal pentru pensionari. Mai exact, ei nu datorează deloc CASS pentru veniturile din proprietate intelectuală. Cât despre contribuția la pensii, cei retrași din activitate n-o datorează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel