Chinezii nu mai au voie să muncească mult. Decizia unei instanțe interzice programul 996
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Jack Ma a fost unul dintre promotorii acestui stil de muncă
Jack Ma a fost unul dintre promotorii acestui stil de muncă
China vrea să determine companiile să renunțe la cultura muncii în exces, cunoscută drept „996”, adică munca de la 9 dimineaîa la 9 seara, 6 zile pe săptămână, care se practică mai ales în companiile de tehnologie, în startup-uri și în alte afaceri private, scrie CNN.

"În ultima perioadă, munca în exces din unele industrii a primit o atenție mărită", a scris Curtea Populară Supremă într-o declarație pe care a a emis-o împreună cu Ministerul Resurselor Umane și Securității Sociale. Lucrătorii merită dreptul la „odihnă și vacanță”, adăugând că „aderarea la sistemul național de program de lucru este obligația legală a angajatorilor”, a scris instanța.

Instituția a citat mai multe exemple de companii despre care a spus că au încălcat regulile muncii, inclusiv o companie de curierat care a spus angajaților să lucreze 996. Spunându-le angajaților să lucreze atât de mult „a încălcat grav legea privind prelungirea limitei superioare a programului de lucru”, a spus instanța.

Reacția publică împotriva culturii muncii excesive nu este nouă. Cofondatorul Alibaba, Jack Ma, de exemplu, a fost puternic criticat în China în urmă cu doi ani, după ce a numit cultura 996 „o binecuvântare imensă”. Legislația chineză a muncii interzice deja angajaților să lucreze atât de mult.

Cel mai mare producător de cipuri face mișcarea de care tuturor le era teamă

Avertismentul instanței supreme a țării vine într-un moment în care Beijingul se angajează într-o dispută majoră cu afacerile private, implementând noi reglementări și amenzi pentru a reduce influența corporațiilor. Represiunea a fost justificată de președintele Xi Jinping și de alți oficiali de rang înalt ca fiind necesară pentru a aborda riscurile de securitate a datelor și inegalitățile în educație, dar și pentru a preveni instabilitatea socială.

„Nu este nimic în neregulă cu susținerea muncii, dar asta nu poate fi un scut pentru angajatori să se sustragă de la responsabilitățile lor juridice”, a scris instanța.

Dezbaterea despre cultura 996 a fost reluată anul acesta. În ianuarie, compania de comerț electronic Pinduoduo s-a confruntat cu o reacție intensă la acuzațiile că și-ar suprasolicita angajații, după ce doi dintre lucrătorii săi au murit pe neașteptate, inclusiv un bărbat care s-a sinucis.

Și tinerii din China au început, de asemenea, să respingă cultura intensă a muncii, invocând dorința de „a sta întins” - „tang ping”. Filosofia solicită oamenilor să respingă presiunile de a munci din greu, de a se căsători, de a avea copii sau de a cumpăra proprietăți, din cauza recompenselor din ce în ce mai vagi ale atingerii unor astfel de obiective.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

MIPE spune de ce România riscă să piardă banii din PNRR

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...


pixel