Majorări salariale pentru părinții care nu-și pot lua liber
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Economistul spune că este o măsură riscantă
Economistul spune că este o măsură riscantă
Guvernul a emis o nouă ordonanță de urgență care reglementează clar cine nu poate cere zile libere plătite pentru a putea sta cu copii până la terminarea cursurilor aferente anului școlar 2019-2020.

Conform OUG 70/2020, cei care nu pot cere libere plătite pentru a sta cu copiii sunt angajații sistemului național de apărare, angajații din penitenciare, personalul din unitățile sanitare publice și personalul din serviciile sociale rezidențiale.

Această prevedere însă se poate aplica și altor categorii de angajați prin ordin de ministru. Miniștrii care pot da un astfel de ordin sunt ministrul de interne, ministrul economiei și ministrului transporturilor.

O majorare salarială de 75% se acordă pentru acei angajați care nu își pot lua zile libere până la data de 12 iunie a.c. în cazul în care nici celălalt părinte nu a putut să stea acasă cu copilul. Majorarea de 75% este din echivalentul zilnic al salariului de bază, dar nu mai mult de 75% din echivalentul zilnic al câștigului salarial mediu brut - adică exact cât ar fi indemnizația pentru libere.

Citește: ANUNȚ IMPORTANT! Cine poate să primească ajutor de 500 lei

Angajatorul este obligat să acorde, la cerere, libere plătite pentru părinți, așa cum reiese din Legea 19/2020, actul normativ care stabilește cadrul legal. Însă, scrie avocatnet.ro, numai dacă sunt îndeplinite condițiile de bază: salariatul are un copil în vârstă de până la 12 ani, cursurile școlare sunt suspendate și locul de muncă ocupat presupune o activitate incompatibilă cu munca la domiciliu sau telemunca.

Desigur, mai sunt și alte condiții suplimentare: celălalt părinte să nu beneficieze și el de libere plătite sau să nu se afle în concediu de odihnă, concediu fără plată sau concediu de creștere a copilului.

Angajatorii pot cere de la stat, lunar, decontarea indemnizațiilor nete plătite pentru liberele părinților. Taxele aferente sunt suportate integral de angajator.

Școlile rămân închise până la finalul semestrului al doilea al anului școlar curent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel