Nord-coreenii, rupți de restul lumii. Cum procedează regimul de la Phenian
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Acces cât mai limitat în afara țării
Acces cât mai limitat în afara țării
Un recent raport al Comitetului pentru drepturile omului în Coreea de Nord, condus de de jurnalistul și expertul Martyn Williams, descrie cum reușește președintele Kim Jong-un și regimul său să izoleze populația țării de restul lumii. Sunt folosite, printre altele, tehnici de bruiaj și telefoane inteligente modificate pentru a spiona oamenii.

1. Internetul, strict controlat

Coreea de Nord nu este total deconectată de la Internet. Dar accesul la rețeaua mondială este strict controlată și nu este în totalitate accesibilă populației. ”Întreaga infrastructură este gestionată de stat, iar serviciile de securitate sunt puternic integrate în funcționarea rețelei de telecomunicații”, arată raportul, potrivit cărora supravegherea este asigurată de o agenție specială, numită Biroul 27.

2. Telefoane modificate

Cetățenii pot cumpăra smartphone-uri fabricate în China, dar care sunt distribuite sub o marcă nord-coreeană. Telefoanele seamănă aparatelor Android ieftine care pot fi găsite în orice magazin, dar care sunt echipate cu dispozitive spion dezvoltate de stat. Același procedeu se aplică și în cazul PC-urilor. Coreea de Nord produce un sistem de exploatare bazat pe Linux, denumit Red Star și care poate supraveghea activitățile utilizatorilor.

3. Regimul știe tot

Potrivit aceluiași raport, inginerii nord-coreeni au creat un program care marchează și supraveghează orice fișier multimedia deschis pe un aparat, fie că e vorba de un ordinator sau un telefon mobil. Orice persoane care urmărește un film străin pe dispozitivul său are acest fișier etichetat și monitorizat. Deci, dacă o persoană urmărește multe site-uri străine, regimul îl va descoperi cu siguranță.

Citește și Kim Jong Un renunță în mod misterios la discursul de Anul Nou

4. Fără apeluri

Coreea de Nord dispune de un sistem de telecomunicații a cărui versiune actuală este creație unei întreprinderi mixte cu societatea egipteană Orascom. Potrivit raportului lui Martyn Williams, rețeaua este împărțită în două jumătăți, ceea ce înseamnă că turiștii nord-coreeni și cetățenii străini pot telefona și transmite SMS-uri în interiorul țării, dar cele două părți nu pot comunica una cu cealaltă.

5. Fixate la frecvențe guvernamentale

Toate aparate de radio cumpărate pe canale oficiale sunt fixate pe frecvențele aprobate de guvern. Să asculți un post de radio străin sau să urmărești o televiziune din afara țării este interzis și se pedepsește, autoritățile procedând frecvent la raiduri pentru a se asigura că populația nu încalcă această regulă. Oricum, Phenianul bruiază orice semnale radio străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel