Noi fuziuni în sectorul bancar italian. Șeful Intesa Sanpaolo a EXPLICAT
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Acționarii străini au injectat peste 52 de milioane de euro în firmele de pe piața financiară
Acționarii străini au injectat peste 52 de milioane de euro în firmele de pe piața financiară
Vor exista noi fuziuni în sectorul bancar italian în următoarele luni, a declarat vineri Carlo Messina, directorul general al Intesa Sanpaolo SpA, pentru CNBC.

"Cred că anul viitor, deci în următoarele 12 luni, vor fi câteva tranzacţii pe segmentul de fuziuni şi achiziţii (A&A) în Italia. Nu ştiu ce fel de bănci pot fuziona sau încheia parteneriate, dar viitorul ţării îl reprezintă intrarea într-un alt sezon de fuziuni", a declarat şeful celui mai mare grup bancar italian.

Declaraţia sa vine după ce în martie S&P Global Market aprecia că Italia "ar putea deveni cea mai aglomerată piaţă pentru fuziune bancare din Europa, în 2021". Agenţia de evaluare financiară susţine că numărul mare de bănci italiene, cota de piaţă a marilor bănci şi necesitatea digitalizării ar sporit presiunile asupra micilor creditori pentru a se consolida sau încheia parteneriate cu alte instituţii.

"În decembrie, grupurile italiene Banco BPM şi BPER Banca anunţau că iau în considerare o fuziune, posibil în primul semestru din acest an. Presa sugera de asemenea că Banco BPM a analizat posibilităţi de fuziune cu alţi creditori, dar încă nu s-a ajuns la un acord.

În plus, Guvernul de la Roma vrea să renunţe în următoarele luni la participaţia deţinută la Monte dei Paschi di Siena, banca salvată de stat în 2017.

"Este clar că în Italia suntem şi rămânem liderul prin definiţie", a declarat Messina, referindu-se la Intesa Sanpaolo, dar a subliniat că piaţa are nevoie de mai multe bănci mari.

"Italia trebuie să aibă minim alţi doi jucători care să aibă o cotă semnificativă de piaţă, deoarece viitorul este dedicat grupurilor puternice", a explicat şeful Intesa.

Miercuri, Intesa Sanpaolo a anunţat că se aşteaptă ca profitul net din 2021 să fie "mult peste" nivelul estimat anterior, de 3,50 miliarde de euro (4,20 miliarde de dolari), după ce rezultatele din primul trimestru au depăşit aşteptările.

Deschizând sezonul raportărilor financiare pentru creditorii italieni, Intesa a anunţat că în primele trei luni din acest an profitul net s-a situat la 1,52 miliarde de euro, faţă de 1,15 miliarde de euro în primul trimestru din 2020, în timp ce analiştii se aşteptau la 990 milioane de euro.

Rezultatul include şi închiderea în februarie a aproximativ 600 de filiale Intesa, din motive antitrust, după preluarea în 2020 a rivalei UBI, care a dus la crearea unui grup care controlează o cincime din piaţa internă.

Anterior, Intesa stabilise ca obiectiv pentru 2021 un profit net de peste 3,50 miliarde de euro.

Veniturile au urcat la 5,50 miliarde de euro în primul trimestru din 2021, în timp ce analiştii se aşteptau la 5,05 miliarde de euro. Veniturile nete din comisioane au urcat cu 9%, compensând declinul de aproape 4% al veniturilor nete din dobânzi.

Cele mai mari grupuri bancare italiene - UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel