Niculae Bădălău anunță redeschiderea minelor cu zăcăminte bogate în metale rare
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Nicolae Bădălău
Nicolae Bădălău
Niculae Bădălău, ministrul Economiei, invitat la dezbaterea  Marile proiecte de investiții din 2019, eveniment organizat de DCNews și DCBusiness, a anunțat intenția de a redeschide mai multe mine din România.

Ministrul Economiei spune că România are zăcăminte bogate în metale rare care ar putea să pună țara noastră pe harta producătorilor mondiali care asigură materialul necesar producerii bateriilor.

”Avem zăcăminte de europiu, un metal extrem de rar, suntem pe primele locuri în lume cu acest zăcămînt”, a spus ministrul.

Bădălău a amintit că ministerul pe care îl conduce trebuie să asigure investițiile și producerea banilor, iar astfel de investiții pot aduce foarte mulți bani la bugetul statului.

"Economia românească trebuie să producă şi să aducă bani la buget. E foarte bine că îi cheltuim, dar trebuie o atenţie mare pe investiţii pentru ca economia românească să înceapă să producă. Nu poţi dezvolta o industrie fără resurse. Din fericire pentru noi, România are resurse. Vreau să vă anunţ în premieră că am redeschis primele trei mine din cele 530 închise, la perimetrul minier Jolotca, din judeţul Harghita, mine care se află la Radioactiv Măgurele în coordonarea Ministerului Economiei. Vorbim despre primele trei mine redeschise, după 1989 încoace. Aceste mine au materiale rare care ne vor pune în alianţa bateriilor într-o zonă extrem de bună. Avem europiu, material extrem de rar care se foloseşte la semiconductori şi, mai ales, la sistemul de răcire al bateriilor. Aceste materiale rare ne vor pune pe harta lumii aşa cum ne-a pus IT-ul, pe care unii vor să-l readucă la începuturi, în România. Într-un an de zile, vă promit că vom avea toate minele deschise", a explicat oficialul.

"România stă pe 400 de tone de aur, şi nu vorbesc de Roşia Montană, pe 2.800 de tone de argint şi pe câteva zeci de mii de tone de cupru. CupruMin şi MoldoMin reprezintă a treia sursă de cupru din Europa. De asemenea, România stă pe materiale precum cobalt şi grafit care nu există în Europa, şi care în afară de câteva ţări din lume, nu le are nimeni. Materiale extrem de rare pentru care, numai anul acesta, au fost acordate 27 de autorizaţii de prospecţiune. Nu putem avea o siderurgie sau metalurgie fără a reporni aceste mine. Proiectul nostru ca minister este de a face o companie de proiecte între CupruMin şi MoldoMin. MoldoMin este în lichidare din 2013 şi nu vreau să acuz pe nimeni, dar cineva a vrut foarte clar să blocheze aceste lucruri. Singura mină din ţară care este exploatabilă în momentul acesta este CupruMin care exportă la container materialul brut în China. Dacă dumneavoastră consideraţi că creşte o economie, atunci este grav. Există în momentul acesta minereu valoros pe care vrem să-l punem pe hartă şi pe această bază să construim nouă siderurgie. Avem Galaţiul care încă funcţionează şi vânzarea se va încheia în câteva zile cu toate condiţiile de mediu. Avem Târgovişte Siderurgie care funcţionează la jumătate", a explicat Niculae Bădălău.

Ministrul a mai spus că până în 2020 toate minele vor fi redeschise și vor intra în producție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel