Navalnîi, redus la tăcere de Kremlin. Putin anunță că e PLICTISIT
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Rusia acuză SUA: Un nou puseu ostil anti-rus
Rusia acuză SUA: Un nou puseu ostil anti-rus
Autoritățile ruse continuă să amenințe cu urmărirea penală după ce zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în cea mai mare țară din lume, în sprijinul liderului opoziției  Alexey Navalny, care a fost arestat chiar la întoarcerea în țară.

Poliția a reținut peste 3.500 de persoane în 125 de orașe, inclusiv aproape 1.500  în Moscova, potrivit grupului de monitorizare OVD-Info, deși majoritatea au fost eliberați în câteva ore. Demonstrațiile de la sfârșitul săptămânii trecute au fost cele mai mari din 2018. Un sondaj a indicat că numărul protestatarilor la Moscova a fost de 35.000, cel mai mare miting neautorizat din oraș.

Președintele Vladimir Putin a apărat măsurile de represiune luni, spunând studenților într-o videoconferință televizată că protestele ”trebuie să se desfășoare în limitele legii” și comparând organizatorii care au făcut apel la minori să participe cu ”teroriștii”. El a citat urmările din SUA după ce protestatarii au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie,  ca pe un argument pentru reacția dură față de oponenții care încalcă legea. Fără să menționeze numele lui Navalny, el a spus că folosirea protestelor în slujba ambițiilor politice este ”iresponsabilă”.

Confruntarea marchează o provocare serioasă pentru Putin, care acum este în vârstă de 68 de ani, și care a pus presiuni pentru schimbarea constituției, anul trecut, pentru a-i permite să continue să fie președinte până în 2036. 

Aflându-se la putere de 21 de ani, sprijinul său a scăzut la un nivel record anul trecut, pe măsură ce economia s-a contractat sub tensiunea epidemiei de Covid-19. El nu a spus încă dacă va candida pentru un al cincilea mandat în 2024.

În timp ce purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov, a respins criticile privind represiunea din partea SUA și a Uniunii Europene, există îngrijorare chiar și în cercurile pro-Kremlin. 

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul SUA John Sullivan luni, după ce a acuzat ambasada americană că încurajează demonstrațiile. Misiunea diplomatică a cerut înaintea mitingului ca cetățenii americani să nu participe la ele, oferind detalii despre locurile în care protestele vor avea loc. Mai târziu, Departamentul de Stat a condamnat ceea ce a numit „utilizarea unor tactici dure împotriva protestatarilor și jurnaliștilor”.

Palatul Mării Negre

În primele sale comentarii publice asupra unui videoclip pe care Navalny l-a lansat săptămâna trecută, susținând că are un palat gigantic pe coasta Mării Negre, Putin a spus că nu a urmărit întregul videoclip de 2 ore, care are peste 85 de milioane de vizionări pe YouTube, dar că acesta nu este al lui și nici  una dintre rudele sale nu deține proprietatea de lux. ”Este plictisitor”, a spus liderul de la Kremlin despre videoclip, înainte de a cere elevilor să-și concentreze întrebările pe alte subiecte.

Valul de proteste este un test pentru opoziție, care a văzut cum dealungul anilor acestea se estompează deoarece autoritățile au adoptat o linie dură împotriva participanților. Kremlinul în ultimii ani a impus restricții mai stricte asupra protestelor publice, în mod constant.

"Demonstrațiile actuale nu reprezintă o amenințare imediată pentru Kremlin, dar pe termen lung acest lucru este important și mai periculos, deoarece este un protest serios și conștient", a declarat Denis Volkov, analist al companiei de cercetarea a opiniei publice  Levada și citat de Bloomberg.

”Oamenii înțeleg cu ce se confruntă și înțeleg consecințele. Prin urmare, tactica unei mai mari brutalități din partea autorităților nu va avea succes ", a mai spus Volkov.

Moscova FIERBE! Poliția, în acțiune, Este începutul SFÂRȘITULUI VIDEO

Navalny, în vârstă de 44 de ani, a fost încarcerat cu puțin peste o săptămână în urmă, după ce s-a întors la Moscova de la Berlin, unde se recuperase după ce a fost otrăvit cu o neurotoxină, faptă care este pusă pe seama serviciilor de securitare ale lui Putin. 
Cu purtătorul de cuvânt al liderului opoziției și activiștii aflați deja în detenție de câteva zile, guvernul a menținut amenințarea cu condamnările la închisoare pentru organizatorii și participanții la mitinguri.

La Moscova, Sankt Petersburg și Vladivostok, Ministerul de Interne a deschis dosare penale pentru blocarea drumurilor în temeiul legislației nou modificate. La Moscova, autoritățile au pus sub acuzare șase persoane pentru infracțiuni de la deteriorarea proprietății publice până la atacarea oficialilor, fapte care sunt pedepsite cu închisoare de până la cinci ani, informează serviciul de știri Interfax. În total, există 14 dosare penale care au legătură cu protestele de până acum.

Preocuparea Kremlinului

Un parlamentar pro-Kremlin, Andrei Klimov, a acuzat serviciile de informații occidentale că au ajutat la organizarea demonstrațiilor, a relatat RIA Novosti. Televiziunea de stat, care a transmis tulburările, l-a numit pe Navalny ca fiind agent al SUA și al aliaților săi.

Navalny se confruntă cu o condamnare la închisoarede de până la 3 ani și jumătate pentru că ar fi încălcat probațiunea în temeiul unei sentințe cu suspendare în timpul tratamentului său în Germania, în timp ce potențialele noi acuzații vor putea aduce, de asemenea, maximum 10 ani de închisoare. Oficialii apropiați conducerii avertizează că Kremlinul este hotărât să-l închidă pe cel mai proeminent adversar al lui Putin de ani de zile.

Protestele în masă riscă, de asemenea, să adâncească izolarea Rusiei după ce Joe Biden a preluat funcția de președinte al SUA. UE, care are un nou instrument pentru înscrierea pe lista neagră a oficialilor străini în legătură cu abuzurile drepturilor omului, este probabil să cântărească înghețarea activelor și interdicțiile de călătorie împotriva autorităților implicate în detenția lui Navalny în martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel