MOȘTENIRE. Cuponiada anilor 1990. Cum afli dacă deții acțiuni
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Nu este prea simplu, dar merită încercat
Nu este prea simplu, dar merită încercat
În perioada Cuponiadei (1991-1994), toți românii cu vârte de peste 18 ani la sfârşitul lui 1990 au devenit acţionari la fabricile, uzinele şi societăţile ale țării, în urma Marii Privatizări în Masă. Între timp, unii și-au vândut titlurile deținute. Totuși, la Depozitarul Central încă figurează circa 8 milioane de persoane care au devenit investitori în timpul Cuponiadei. 

Probabil că nemaiprimind înștiințările legate de dividende, unii au uitat de acele acţiuni, alții au decedat, fără a spune cuiva că avut așa ceva. Dar ele nu au dispărut, ci „aşteaptă” să fie revendicate, putând să le aducă sume de bani măricele moştenitorilor.

Pentru a clarifica lucrurile, moştenitorii se pot adresa, în mod direct, notarilor publici pentru a obţine sumarul de cont ce atestă toate deţinerile de instrumente financiare (acţiuni, obligaţiuni, titluri de stat etc.) ale persoanei decedate, explică Avocatnet, citând informaţii pe de site-ul Depozitarului Central.

Pentru a obţine acest extras de cont de la Depozitarul Central se plăteşte 6 lei pentru fiecare societate la care defunctul deţinea acţiuni, scrie Avocatnet. Eliberarea sumarului de cont, ce conţine toate datele despre acţiunile şi companiile la care sunt înregistrate, se face, contracost, pentru 18 lei pe solicitare.

Citește și Curs valutar. Leul recuperează ușor față de euro și dolar

După dezbaterea succesiunii şi eliberarea certificatului de moştenitor de către un notar public competent, pentru a se realiza transferul de proprietate a acţiunilor defunctului, moştenitorul va depune o cerere către Depozitarul Central, împreună cu alte acte doveditoare ale calităţii de moştenitor. Tariful perceput pentru transferul acţiunilor în contul moştenitorului sau moştenitorilor este de 20 lei pentru fiecare societate la care defunctul deţinea acţiunile ce se transferă.

Moştenitorii acţionarilor din timpul Marii Privatizări trebuie să ştie că, pe lângă acţiunile persoanei decedate, pot primi şi dividendele cuvenite defunctului, care nu au fost încasate (în cazul în care termenul pentru ridicarea lor nu s-a prescris).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel