Modificări legislative pentru ITP și permisele românilor din diaspora
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Consiliul Concurenţei propune stabilirea unui tarif de referinţă la ora de manoperă pentru reparaţiile auto.
Consiliul Concurenţei propune stabilirea unui tarif de referinţă la ora de manoperă pentru reparaţiile auto.
O propunere egislativă care se află în dezbatere la Senat vine în sprijinul posesorilor de autoturisme care sunt plecați în străinătate.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se amintește faptul că potrivit dispozițiilor legale actuale: „Este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor (...) al caror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat în mod evident, ipoteza selectată este lipsită de echivoc, interdicția de a circula pe drumurile publice operând de drept. Pentru deținătorii de vehicule înmatriculate în România aflați în țară, expirarea termenului de valabilitate a ITP permite, fara mare efort, preintâmpinarea sancțiunilor prin simpla efectuare a unei noi inspecții tehnice periodice.

Însă, pentru deținătorii de vehicule înmatriculate în România aflate în afara țării la momentul expirării termenului de valabilitate a inspecției tehnice periodice, această interdicție nu oferă nicio posibilitate reală de intrare în legalitate înainte de momentul revenirii în țară, chiar daca aceștia sunt de buna credință. Inspecția tehnică periodică pentru autovehiculele inmatriculate în România se poate face doar în țară. Sancțiunea pentru circulația pe drumurile publice cu un vehicul căruia i-a expirat valabilitatea ITP-ului include, pe lângă interdicția amintită, amenda contravențională prevazută în clasa a IV-a de sancțiuni și reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare”.

Inițiatorul spune că apreciază ca fiind rezonabilă propunerea ca, la revenirea în țară, interdicția de a circula pe drumurile publice și aplicarea măsurilor sancționatorii corespunzătoare pentru un vehicul căruia i-a expirat termenul de valabilitate a ITP-ului să opereze dupa 24 de ore de la intrarea prin punctul de control al trecerii frontierei. Astfel, deținătorul vehiculului, de buna credință și impiedicat în mod obiectiv să-și îndeplinească obligația legală, are posibilitatea de a efectua intrarea în legalitate, fără a fi sancționat. În fapt, elementul esențial este dat de necesitatea de a circula pe drumurile publice doar cu autovehicule inspectate și omologate, nu de a sancționa indiferent de situație.

Permisele românilor din diaspora

Tot în cazul cetățenilor români aflaț în afara țării, în special în cazul celor cu domiciliul sau reședința într-un alt stat, apare ca o formă de discriminare măsura, inutilă sub aspect practic, prin care, la obținerea unui permis de conducere cu o noua valabilitate administrativă (la expirarea perioadei precedente), este necesara efectuarea examinării medicale exclusiv la o unitate medicala autorizata din România. Situația apare cu atât mai absurdă în cazul celor domiciliați sau rezidenți în țări membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European unde, condițiile de examinare medicală pentru permisul de conducere sumt similare celor din România.

Cu alte cuvinte, acum, un cetățean român cu domiciliul sau resedința in strainaătate, poate transmite din țara respectivă, prin corespondență poștală sau on-line toate documentele necesare obtinerii unui permis de conducere cu o noua valabilitate administrativă, dar, în prealabil, trebuie să vină în România pentru efectuarea examinării medicale!

În acest sens, propunerea permite ca și examinarea medicală, pentru cetațenii români domiciliați sau rezidenți în state U.E. sau S.E.E. să se faca în țările respective, iar documentele medicale emise în condițiile legii din aceste state să fie valabile în România fără alte formalități, cu excepția asigurării unei traduceri autorizate în limba română.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel