Model matematic pentru repornirea economiei. Cum trebuie acționat
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Nimic nu a fost scăpat din vedere
Nimic nu a fost scăpat din vedere
Cercetători israelieni au dezvoltat un model matematic vizând repornirea economiei naţionale după criza legată de coronavirus, a anunţat marţi Institutul de Ştiinţă Weizmann (WIS) din centrul Israelului.

Modelul se bazează pe o închidere intermitentă a activităţilor sociale şi economice: cinci zile de blocare şi două zile de muncă în fiecare săptămână.

Potrivit WIS, acest model bazat pe epidemiologie suprimă eficient coronavirusul şi, în acelaşi timp, permite o activitate economică durabilă, deşi redusă.

Potrivit cercetătorilor, în acest mod, numărul de replicare a virusului (numărul de persoane infectate de către fiecare persoană infectată) scade sub unu, numărul "magic" ce determină scăderea pandemiei. Potrivit oamenilor de ştiinţă, o strategie de muncă de patru zile şi zece zile de oprire este şi mai bună.

Citește și Adrian Câciu: Regulile pe timp de criză sunt altele decât cele în timp de pace

Motivul cercetării, potrivit echipei, este aserţiunea că o închidere continuă de peste două luni va suprima coronavirusul, dar va distruge de asemenea economia naţională, provocând prăbuşirea multor sectoare şi aruncând mase de oameni în şomaj şi sărăcie.

WIS notează că la sfârşitul fiecărui blocaj, pacienţii rămaşi vor provoca o reapariţie a pandemiei, forţând o altă închidere. "Închiderea intermitentă poate fi singura opţiune viabilă pentru ţările care nu pot implementa teste suficiente la timp", au concluzionat cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel