De ce moștenitorul imperiului Samsung ar putea intra iar la închisoare
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Jay Y. Lee, al doilea de la stânga la dreapta, este acuzat de corupție și dare de mită
Jay Y. Lee, al doilea de la stânga la dreapta, este acuzat de corupție și dare de mită
Jay Y. Lee, miliardarul și moștenitorul grupului Samsung, este implicat într-o dispută juridică din ce în ce mai controversată în care procurorii sud-coreeni îl acuză de luare de mită și corupție.

Ancheta, care datează din 2015, se concentrează pe chestiunea dacă Lee și Samsung au folosit mijloace ilegale pentru a-l ajuta le miliardar să preia controlul conglomeratului fondat de bunicul său. 

Lee a ajuns luni dimineață la Curtea Districtului Central din Seul în vederea unei audieri pentru a se discuta dacă miliardarul ar trebui trimis înapoi la închisoare, unde a petrecut deja aproximativ un an înainte de a fi eliberat în februarie 2018. O decizie este așteptată luni sau marți.

Cine este Jay Y. Lee

Lee, în vârstă de 51 de ani, este vicepreședintele Samsung Electronics Co. și moștenitorul celui mai puternic conglomerat din Coreea de Sud. După ce bunicul său a fondat compania, tatăl său a condus grupul până când a murit după ce a suferit un atac de cord în 2014. 

Se presupune că Jay Y. Lee, fiind cel mai mare dintre fii a devenit liderul de facto al imperiului Samsung încă din momentul în care tatăl său a intrat în comă. Dar succesiunea sa a fost complicată, deoarece nu poate pur și simplu să preia bunurile tatălui său. Coreea de Sud are una dintre cele mai mari taxe pe moștenire din lume, 50% pe moșteniri de peste 2,5 milioane de dolari. Valoarea netă a averii bătrânului Lee este de aproximativ 18 miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg Billionaires.

Șeful de la Samsung rupe tradiția! Cine va moșteni cârma companiei

Despre ce este vorba despre disputa legală

Procurorii speciali din Coreea de Sud l-au acuzat pentru prima dată pe Lee la începutul lui 2017 pentru de luare de mită și corupție, susținând că Samsung a oferit cai și alte plăți unui confident al fostului președinte pentru a câștiga sprijin pentru a-i ușura succesiunea. Cazul a inflamat opinia publică împotriva puternicelor conglomerate și a declanșat punerea sub acuzație a președintelui de atunci, Park Geun-hye. 

Lee a fost condamnat inițial și condamnat la cinci ani de închisoare, dar pedeapsa a fost suspendată în 2018 și a fost eliberat din închisoare. Cu toate acestea, dosarul nu a fost închis. Curtea Supremă a anulat decizia instanței inferioare de a suspenda sentința împotriva miliardarului și a dispus rejudecarea întregului dosar. Aceste audieri au întârziat, deoarece procurorii au susținut că unul dintre judecători implicat în proces este influențat și înclină să fie iertător cu Jay Y. Lee. Curtea Supremă trebuie acum să decidă dacă să-l mențină pe judecător sau să-l înlocuiască, ceea ce ar putea însemna că procesul va avea loc abia anul viitor.

De ce vor procurorii arestarea lui Jay Y. Lee

Procurorii cer mandat de arestare pentru a-l trimite pe Lee înapoi la închisoare din cauza unei anchete separate, dar conexe. Aceștia susțin că Lee ar trebui să fie închis în timpul procedurii pentru noile acuzații. Cu toate acestea, cererea lor pentru mandatul de arestare a venit la doar câteva zile după ce Lee a solicitat o evaluare publică a validității rechizitoriului său, încercând în esență să ocolească ancheta procurilor, apelând la un comitet de revizuire care ar fi format din experți externi. 

Care este al doilea dosar împotriva lui Lee

Spre deosebire de ancheta inițială de luare de mită, dar și legată de succesiune, procurorii sapă în detaliile unei fuziuni controversate între două unități ale grupului Samsung în 2015 și o presupusă fraudă contabilă care ar fi putut ajuta eforturile lui Lee de a prelua controlul. Cercetarea a început după ce autoritatea de reglementare financiară a Coreei de Sud a concluzionat că Samsung Biologics Co. a încălcat intenționat regulile de contabilitate și i-a umflat valoarea înaintea unei oferte publice inițiale (IPO). Unitatea Biologics a declarat că nu a încălcat standardele contabile.

Ce este pentru Samsung

Samsung a continuat în mare parte activitatea normală de-a lungul anchetei de-a lungul anilor, iar investitorii au fost, în mare parte, neimpresionați. Acțiunile Samsung Electronics au crescut în 2019 și în primele luni ale anului 2020 înaintea pandemiei coronavirusului, în ciuda controlului procurorilor și a investigațiilor asupra a peste o sută de oficiali ai grupului. 

Pedeapsa potențială cu închisoarea pentru Leeeste o preocupare mare pentru Samsung, deoarece absența lui ar îngreuna luarea deciziilor majore, precum fuziunile și achizițiile sau investițiile extraordinare. O solicitare a avocaților lui Lee pentru evaluarea publică a validității rechizitoriului său ar putea întârzia soluționarea: în cazul în care completul de judecători este format, acesta va face o evaluare și va oferi recomandări procurorilor în lunile următoare.

Cum afectează opinia publică situația

Samsung luptă nu doar pentru libertatea lui Lee, ci și pentru reputația sa corporativă. Afirmațiile potrivit cărora șeful companiei ar fi folosit cadouri pentru a cumpăra favoarea guvernului, pentru ca acesta să poată prelua compania familiei sale sunt atât de explozive încât au inflamat opinia publică împotriva marilor companii sud-coreene și au zguduit echilibrul politic al națiunii. Samsung și Lee sunt hotărâți să își curețe numele. Moștenitorul și-a cerut public scuze, într-un gest rar, în luna mai, admitând că a făcut pași greșiți în trecut și șia șiat angajamentul să nu mai facă astfel de erori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel