Mituri false despre bani. De ce nu trebuie să le credem
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Obiective UNESCO cuprinse în cele 12 rute culturale/turistice aprobate spre finanțare
Obiective UNESCO cuprinse în cele 12 rute culturale/turistice aprobate spre finanțare
Din păcate, unul dintre principalii factori care ne împiedică pe majoritatea dintre noi să luăm decizii monetare înțelepte este falsa opinie pe care o avem despre bani. 

Inițial, există o mulțime de mituri sau așa-zise sfaturi financiare, care ne vor influența într-un mod negativ venitul net, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Mituri demontate despre contoarele inteligente

1. Dacă stai în chirie este ca și cum ai arunca bani pe fereastră

Adesea vei auzi persoane din jurul tău care îți spun acest „sfat”. Ei bine, consideri că banii pe care îi dai pe mâncare sunt tot aruncați pe geam? Dar ce spui de sumele pe care le cheltuiești pentru a-ți achiziționa abonamente la mijloacele de transport în comun sau pe combustibil?

Toate aceste cheltuieli sunt unele pe care va trebui să le facem în mod regulat și care, da, la o primă vedere, ar putea părea că nu au nicio valoare de durată. Însă ele sunt necesare pentru a ne putea continua traiul de zi cu zi. Așa cum nu putem exista fără să ne deplasăm sau să mâncăm, același lucru putem spune și despre chirie.

Chiar dacă ne decidem să ne cumpărăm o locuință și pentru aceasta tot va trebui să aruncăm cu bani pe fereastră. Vom avea de plătit impozit la stat, fondul de rulment, cheltuieli cu renovarea sau cu micile reparații în apartament etc.

Ca să nu mai vorbim de ratele la bancă. Mare parte a locuințelor din ziua de astăzi sunt achiziționate apelând la credite ipotecare. Iar prin astfel de instrumente financiare vom pierde o mulțime de bani. Primii cinci ani dintr-un împrumut nu vom plăti altceva decât dobânda cu care va veni creditul.

Haide să luăm următorul exemplu: un credit de 250.000 lei, luat pe 30 de ani, cu o dobândă anuală de 7 %. Pentru primele 60 rate, vom fi plătit în jur de 100.000 lei, din care 85.000 lei ar reprezenta numai dobânda băncii, deci ar putea fi considerați drept „aruncați pe geam”, nu?

2. Primești ceea ce plătești

Cu toate că la noi în țară este foarte la modă expresia „articolele mai scumpe sunt și mai bune”, de cele mai multe ori lucrul acesta pur și simplu nu este adevărat. Haide să prezentăm câteva exemple:

Medicamentele cu nume generic vor funcționa la fel de bine precum cele ce sunt fabricate de producători de renume, dar vor costa chiar și cu 50 % mai puțin. Este și normal, din moment ce substanța activă este identică, dar diferența de preț este dată de costurile de publicitate ale brand-ului respectiv.

Este drept că se poate să existe o anumită corelare între prețul unui produs și calitatea acestuia. O ciocolată de 10 lei, aproape sigur va fi mai bună față de una de 3 lei. Însă un baton de 20 lei se poate să nu fie neapărat mai gustos față de cel de 10.

Atunci când determinăm valoarea unui produs este bine să privim puțin dincolo de preț. Haide să examinăm anumiți parametrii ce ar putea stabili costul real al unui bun, cum ar fi:

  • Cantitate de substanță activă din pastile, de cacao din ciocolată, de zmeură dintr-o prăjitură;

  • Garanția cu care vine produsul – o țiglă cu un preț de achiziție mai mic, dar cu o garanție de 30 ani sigur va fi mai bună decât una mai scumpă, dar care vine cu perioadă de garanție mai redusă;

  • Valoarea unei case poate fi ușor estimată comparând cu prețul zonei; doar pentru faptul că are un var nou dat pe pereți, asta nu înseamnă că trebuie să plătești cu 20.000 Euro mai mult decât prețul real al imobilului etc.

Ce se întâmplă cu nou-născuții din Marea Britanie în anul 2037

3. Nu am suficienți bani pentru a putea investi

Este drept că există câteva firme de brokeraj care nu îți vor permite să îți deschizi cont și să începi să tranzacționezi dacă nu dispui de anumite sume minime. Totodată, deschiderea unei afaceri se poate să te coste câteva zeci de mii de Euro, bani pe care probabil nu îi ai.

Dar în ziua de astăzi există o mulțime de variante de investiții, pentru care nu ai nevoie de bani mulți:

  • Titluri de stat puse la dispoziție de Ministerul de Finanțe, ce vin cu randamente de 3.5, 4 și 4.5 % pe an și care pot fi achiziționate cu prețuri începând de la 1 leu;

  • Printr-un cont Metal de la Revolut vei avea acces la acțiunile celor mai importante 300 de companii listate la Bursa de la New York și vei putea achiziționa doar mici fracții ale acțiunilor respective, cu prețuri pornind de la 1 Dolar;

  • Depozite bancare, ce pot veni cu dobânzi de până la 4 % pe an;

Site-uri dedicate împrumuturilor peer-2-peer, ce „garantează” randamente de peste 7 % pe an etc.

4. Sunt tânăr, nu este nevoie să mă gândesc la economii

Din păcate, acest „sfat” este tot mai des întâlnit în țara noastră. Din moment ce trăim niște vremuri în care consumul este la maxime istorice, este și lesne de înțeles de ce tinerii sunt îndemnați să lase pe altă dată gândurile despre economii sau pensii și să se axeze pe achiziționarea cât mai multor produse.

Dar această abordare este una extrem de dezavantajoasă din punct de vedere financiar. Cu cât începem să strângem bani mai devreme, cu atât ne vom putea retrage mai tineri din câmpul muncii.

Iar cu cât creștem în vârstă, cu atât suntem nevoiți să plătim mai mult (chirii, rate, întreținerea unui copil etc.), astfel că ne va fi mai greu să ne mărim economiile. Așadar, vârsta perfectă pentru a începe să punem bani deoparte este adolescența.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...


pixel