Mircea Coșea. Unde dai și unde crapă....investițiile
17 sep, 13:42, de  Mircea Cosea
De mulți ani, politica economică românească consideră investițiile ca fiind un fel de panaceu universal al dezvoltării. De treizeci de ani, programele electorale și de guvernare se întrec în promisiuni de sute de kilometri de autostrăzi, de zeci de spitale și mii de grădinițe și școli.
Mircea Coșea despre impactul asupra României
Mircea Coșea despre impactul asupra României


Evident, în marea lor majoritate, au fost doar promisiuni . Mereu s-au găsit motive, de la blocările  negocierilor cu firmele constructoare  până la protecție unor colonii de lilieci, pentru a explica întârzierile sau renunțările.
 
Realitatea anului 2020, arată o Românie pe ultimul loc în Europa în ceea ce înseamnă patrimoniu investițional ( număr kilometri de autostradă, utilități spitalicești și educaționale). Metroul din Drumul Taberei- considerat un proiect de succes - demonstrează  însă pe deplin caracteristicile tipului de politică investițională românească: calitatea slabă a proiectării (vezi numărul de accidente și surpări de teren), costuri ridicate în funcție de standardele europene, timp de execuție mult prelungit față de graficul inițial, blocaje datorate interferenței politicului.

Actuala guvernare reia tema investițiilor insistând pe importanța infrastructurii. De astfel, schița de program de guvernare, intitulată sugestiv ” Reclădirea ”, insistă pe rolul esențial ce ar trebui să-l aibă investițiile în politica economică a viitorului deceniu pentru a ne putea depăși condiția actuală de țară slab dezvoltată în raport cu parametrii europeni ai dezvoltării.

Părerea mea este că avem urgent nevoie de un nou concept al politicilor investiționale pentru a ”evada” dintr-o mentalitate moștenită dinainte de 1990 bazată pe principiile creșterii economice extensive. Această evadare este necesară și ca urmare a evidentei incapacității instituționale a Statului român, dovedite pe parcursul ultimilor treizeci de ani (vezi CNAIR), de a materializa programe de investiții dar și datorită unor schimbări profunde survenite în structura și funcționarea economiei românești, pe parcursul aceleiași perioade.

Așa după cum apar actualmente politicile noastre investiționale există posibilitatea reală dar și paradoxală ca efectul unor investiții, chiar importante, să aibă, atât pe termen scurt cât și lung, mai multe efecte negative decât pozitive.

Această posibilitate m-a determinat să folosesc un bine cunoscut proverb românesc ca titlu al acestei scrieri: ”unde dai și unde crapă”. Din punct de vedere economic, proverbul poate sugera posibilitatea apariției la nivelul investițional a unui ”fenomen de inversare a efectelor ” de care economiile moderne țin din ce în ce mai mult seama.

Iată argumentele :

1.Efectele programului investițional asupra contului curent, cu deosebire asupra deficitului comercial.

În ultimii treizeci de ani, structura economiei românești a devenit din ce în ce mai mult de tip manufacturier și de subantrepriză. Aceasta înseamnă că s-a redus simțitor capacitatea economiei românești de a susține oferta de materii, materiale și utilaje pe piața internă a investițiilor. Concluzia este că: programul investițional este actualmente majoritar susținut prin import cu consecințe asupra deficitului comercial.

De exemplu, accentul pus de actualul guvern asupra investițiilor în infrastructură ridică presiunea pe import deoarece cea mai importantă materie primă a acestui tip de investiție: bitumul, se importă în proporție de cca 70% deși înainte de 1990, România era mare exportator al acestui produs rezultat din rafinarea petrolului.
În ciuda faptului că, în România, există un producător de bitum rutier (doar unul) – Rafinăria Vega Ploieşti, care realizează un produs de calitate superioară, dar mai scump, piaţa este dominată de materiale importate, de o calitate inferioară, dar mai ieftine.

Astfel, potrivit unei situaţii a INS,  în 2019,  România a importat aproape 510.000 de tone de bitum, în valoare de 103 milioane de euro.
 
Având în vedere că România are un consum anual de 600.000 de tone de bitum, iar 510.000 de tone reprezintă importuri, rezultă că doar 15% din consum este asigurat de producţia locală.

Rezultă că cea mai mare parte din bitumul folosit pentru covorul asfaltic din România provine din import, principalele țări de provenienţă fiind Polonia şi Ungaria, care împreună acontează peste jumătate din toată cantitatea. Alte surse mai sunt Serbia, Austria, Italia sau  Rusia.

În România nu se mai produce niciun utilaj necesar construcției de infrastructură ceea ce face ca , și din acest punct de vedere, importul să fie pe trend ascendent. Se importă chiar și escavatoare deși se produceau la Brăila înainte de anul 2000.

Investițiile în construcții civile și imobiliar care încă înregistrează creșteri își bazează  aprovizionarea cu materii și materiale în proporție de cca 80% din import.

Conform Revistei Construcțiilor, se importă ciment, faianța, gresie, sticlă, fier beton, grinzi metalice , țiglă, feronerie, instalații sanitare, materiale izolante din Italia, Spania, Turcia, Ucraina, Polonia și China.
 
Chiar dacă actuala structură a economiei nu mai poate oferi mijloacele de realizare a acestor investiții, aducând presiuni suplimentare pe deficitul balanței comerciale, și chiar dacă domeniile respective nu asigură o amortizare rapidă a cheltuielilor, programele trebuie continuate nu doar pentru a reduce decalajul de dezvoltare dintre noi și restul lumii (în 2020 se împlinește un secol de la demararea primului program național de construcție a autostrăzilor în SUA, urmate de Italia în 1929) dar și pentru a contribui la modernizarea și dinamizarea pe ansamblu a activității economice.

Citește și S-a supraevaluat efectul coronavirus asupra economiei globale?

Există însă o posibilitate de contracarare a efectelor negative pe care investițiile în infrastructură/construcții le au asupra balanței comerciale. Astfel:

2.Accelerarea și suplimentarea programelor de investiții în ramuri și sectoare ce pot contribui rapid la echilibrarea balanței comerciale.

Problema constă în găsirea  unor mijloace de reducere a importurilor prin creșterea ofertei pe piață a produselor românești. Desigur, ar fi ideal dacă am putea produce intern, în timp rezonabil, produsele pe care le importăm  pentru susținerea programelor de investiții mai sus citate, dar nu este posibil în lipsa unei politici reale de reindustrializare. Este însă posibil să se echilibreze balanța prin reducerea importurilor altor produse, în primul rând cele din categoria agro-alimentară. Concluzia este că ar trebui accelerat un program de investiții în industria de procesare care să aducă pe piață cantități sporite de alimente prelucrate intern.
(România importă între 68-70% din produsele alimentare față de Ungaria sau Polonia care importă între 15-20%. Sursa: Polandin.com).

3.Reevaluarea conceptului politicii investiționale trebui să ia în considerare și cerințele unor modificări profunde și violente ale mediului și condițiilor pedoclimatice.

Seceta extinsă și de durată care se pare că va afecta România de acum înainte ar trebui să determine o schimbare a priorităților investiționale. Din 1990 până în prezent, marota investițiilor în autostrăzi a caracterizat ierarhizarea investițiilor. Poate ar trebui gândit mai nuanțat deoarece devine tot mai clar că agricultura românească va mai exista și va mai putea asigura hrana populației doar în condițiile în care se va investi cu prioritate în construcția unui sistem național de irigații.

4.Orientarea spre un caracter intensiv al efortului investițional.

Deși necesare, investițiile menite să asigure factori extensivi ai dezvoltării și creșterii economice (nr. locuri de muncă, kilometri, tone, metri cubi, clădiri, utilități) nu mai pot asigura saltul pe care trebui sa-l facem spre noul stadiu al revoluției industriale ci doar recuperarea unor întârzieri istorice. Este necesară orientarea spre investiții cu efecte de natură intensivă asupra creșterii economice, apte de a valorifica capacitatea producerii de valoare adăugată cel puțin la nivelul mediei europene. Concluzia este că ar trebui mult mai mult investit în crearea și dezvoltarea unor centre de cercetare-dezvoltare, în modernizarea curriculum educațional la toate nivelele pre și post universitare, în asigurarea utilajului modern al nucleelor de cercetare din universități, în asimilarea în producție și promovarea rezultatelor inventatorilor  români.

Ştiri Recomandate

Număr RECORD de infectări în Italia. Oficiali, testați pozitiv

Autorităţile italiene au anunţat duminică un nou record zilnic al infectărilor cu coronavirus, cu 21.273 de cazuri...

Covid-19. Americanii au creat MASCA IDEALĂ. Ce face

Oamenii de știință americani de la Massachussetts Institute of Technology (MIT) au creat o masă de protecție...

COVID-19. Patronatele din turism cer măsuri REPARATORII

Industria turistică din România este nemulţumită cu privire la aplicaţia pentru granturile de lucru şi solicită...

Coronavirus. Stare de URGENȚĂ sanitară instituită pentru ȘASE luni

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat duminică instituirea stării de alertă, echivalentul stării de urgenţă...

SUA către NATO: Iată arma PERFECTĂ împotriva Rusiei

Ținând cont de tehnologia avansată folosită, avioanele de luptă din generația cinci F-35 Lightning II, puțin...

Trebuia limitat și controlat accesul în stațiile de autobuz, tramvai, metrou! Soluția lui Ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit, pentru DC News, despre ceea ce crede că este „principala sursă de contaminare”...

România a EXPORTAT electricitate la vecinii bulgari

România este, duminică dimineaţă, exportator de electricitate, transportând peste graniţă peste 150 de MW, în...

Marcel Ciolacu a fost AMENDAT. Împreună cu alte persoane

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va plăti amenda cu care a fost sancţionat după ce a participat la o...

RECORD în SUA. Denunțător, recompensat cu 114 MILIOANE de dolari

Autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din SUA (U.S. Securities and Exchange Commission - SEC) a plătit,...

LOVITURA Japoniei pentru OMENIRE! Poate schimba ADN-ul uman

Există temeri că apa contaminată colectată de la locul dezastrului centralei nucleare Fukushima va fi eliberată în...

Bilanț COVID-19. Puține teste, mulți pacienți la TERAPIE INTENSIVĂ

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.855 cazuri noi de...

Violenţă domestică, avertisment pentru agresori. Andreea Rusu: Poliţia poate, chiar dacă e proprietarul! Se întâmplă!

Andreea Rusu, director executiv al Centrului FILIA, a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS care este noutatea în...

Italia primește un cadou de la S&P. Decizia agenției de evaluare

Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's (S&P) a îmbunătăţit perspectiva ratingului suveran al...

Doliu la Samsung. Preşedintele companiei a încetat din viaţă

Preşedintele Samsung Electronics, Lee Kun-hee, cel care a transformat compania sud-coreeană într-un gigant mondial...

COVID-19. Angela Merkel INTERVINE! Așa trebuie să faceți

Numărul deceselor de covid-19 a depășit, sâmbătă, pragul simbolic de 10.000 în Germania, determinând-o pe Angela...

Cutremur în România, duminică dimineață

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 s-a produs duminică dimineaţa, la ora locală 3:26, în zona seismică Vrancea, judeţul...

Covid-19. ASPIRINA, efecte SALVATOARE la pacienții cu forme grave

Pacienții spitalizați cu COVID-19 care luau zilnic o doză mică de aspirină pentru a se proteja împotriva bolilor...

Tensiune la NASA. Sonda spațială OSIRIS-REx, în dificultate

Sonda americană care a colectat săptămâna aceasta un eşantion de pe un asteroid a prelevat o cantitate atât de mare...

Greşeală URIAŞĂ în programul Noua Casă. Adrian Câciu: "Nu e în regulă!"

Economistul Adrian Câciu a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, care este cea mai mare greşeală din programul...

IBUPROFEN și boala covid-19. Ce s-a spus a fost FALS

Totul a pornit de la o postare a ministrului francez al Sănătății, Olivier Veran, care, pe 14 martie, scrie pe...

Ludovic Orban: Abordarea Guvernului trebuie să se schimbe radical

Premierul Ludovic Orban consideră că abordarea Guvernului faţă de autorităţile locale trebuie să se schimbe...

Vaccin anti-covid. AstraZeneca și Johnson&Johnson reiau testele în SUA

AstraZeneca a reluat testele clinice în Statele Unite ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19 după...

COVID-19.De ce se moare mai REPEDE în valul doi al PANDEMIEI

Autoritățile britanice au publicat documente privind studiile realizate de SAGE, Grupul de consultanță științifică...

Declarați VINDECAȚI de covid-19. FENOMENE ce apar după câteva luni

Oamenii de știință japonezi de la Centrul național de sănătate și medicină globală au anunțat că la câteva luni după...

Bilanț COVID-19. Cifre DEZARMANTE. Numărul de cazuri noi

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.761 cazuri noi de...

Britanicii, mai PREGĂTIȚI ca NICIODATĂ! Ce oferă populației până de Crăciun

În Marea Britanie experții speră ca milioane de teste de salivă pentru coronavirus de 5 lire sterline, cu rezultate...

Premierul Ludovic Orban a anunțat când vor CREȘTE PENSIILE

Premierul Ludovic Orban a afirmat, sâmbătă, că pensiile pot creşte doar prin dezvoltare economică, pentru că se...

Ministrul Florin Cîțu răspunde: Pentru că este ILEGAL

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu prezintă în momentul de faţă bugetul pentru anul viitor deoarece acest lucru...

Românii blocați în case? Guvernul pregătește alte restricții

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că este în evaluare o eventuală decizie privind restricţionarea...

Valoarea tichetelor de masă crește. Majorarea este INCREDIBILĂ

Începând cu luna octombrie, valoarea tichetului de masă crește, nu însă și cea a tichetului de creșă. Noile valori...

REMDESIVIR. OMS a făcut MARELE anunț. Informații noi

Organizația Mondială a Sănătății, OMS, lucrează la instrucțiunile privind modul de folosire a antiviralului...

Germania, lovită CRUNT de COVID-19! Peste 10.000 de decese

Numărul de decese de coronavirus a depăşit sâmbătă 10.000 în Germania, ţară până de curând relativ cruţată de...

COVID-19. Preşedintele Poloniei, testat POZITIV. Medicii, în alertă

Preşedintele polonez Andrzej Duda a fost testat pozitiv la noul coronavirus dar se simte bine, a anunţat ministrul...

Coreea de Nord se BARICADEAZĂ! Poate răspândi COVID-19

Coreea de Nord şi-a avertizat locuitorii să rămână în spaţiile închise, argumentând că praful galben sezonier purtat...

China, acuzată de ”hărțuire”! SUA iau măsuri ferme

Statele Unite au anunţat trimiterea de nave de patrulare ale gărzii de coastă în Pacific pentru a contracara...

Hong Kong se luptă un SUPERMICROB, potențial fatal. Autoritățile, în ALERTĂ

Oficialii din domeniul sănătății din Hong Kong se luptă pentru a controla răspândirea unui supermicrob potențial...

Coronavirus. India se îndreaptă cu PAȘI uriași spre un VACCIN

Vaccinul anti-COVID-19 al unei companii farmaceutice indiene a primit undă verde pentru faza a treia a studiilor...

Vatican. SARS-CoV-2 a ”atacat” Garda Elvețiană. Focar periculos

Numărul membrilor Gărzii Elveţiene infectaţi cu noul coronavirus a ajuns la 13, a informat vineri acest corp militar...

Rușii au învățat să doboare cele MAI PERICULOASE rachete

Sistemul rusesc de apărare antiaeriană a învățat să doboare rachete hipersonice, cele mai rapide și periculoase din...

Nelu Tătaru: Această pandemie nu se tranșează în spitale

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut vineri un nou apel la respectarea normelor de protecţie pentru limitarea...

CRIZĂ economică. Europa, amenințată de un val de FALIMENTE

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile mici și mijlocii din Europa se pregătesc pentru ce este rău, pentru că,...

Coronavirus. Vaccinul care FUNCȚIONEAZĂ PERFECT

Speranța de a avea un vaccin cât mai repede crește. Tratamentul dezvoltat în prezent de Universitatea Oxford și-a...

ONU: Acasă, cel mai NESIGUR loc în pandemie. Andreea Rusu EXPLICĂ

Andreea Rusu, director executiv Centrul Filia a oferit un interviu exploziv, în exclusivitate pentru DC NEWS.

Trecerea la ORA DE IARNĂ. Dr Tudor Ciuhodaru: Ce riscăm

Conf. univ.dr. Tudor Ciuhodaru explică, EXCLUSIV pentru DC Medical, de ce este periculoasă trecerea la ora de iarnă,...

COVID-19. Tratamentul administrat lui Trump, autorizat în SUA

Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat, joi, medicamentul antiviral Veklury, sau...

SARS-CoV-2 pune în pericol CRĂCIUNUL! Soluție SCOȚIANĂ

Milioane de britanici trebuie să respecte începând de vineri restricţii locale înăsprite pentru combaterea noului...

Președintele Chinei, AMENINȚĂTOR! Vor regreta AMARNIC

China nu va permite nimănui să se amestece cu brutalitate în treburile interne, încercând să împartă ”pământul...

COVID-19. Polonia întră ZONĂ ROȘIE! Anunțul autorităților

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat vineri că întreaga ţară intră în ''zona roşie'' începând de sâmbătă,...

Curs valutar | Actualizat la 26-10-2020
EUR flag1 EUR = 4.8744 RON
USD flag1 USD = 4.1145 RON
GBP flag1 GBP = 5.3849 RON
CHF flag1 CHF = 4.5485 RON
AUD flag1 AUD = 2.9418 RON
DKK flag1 DKK = 0.6551 RON
CAD flag1 CAD = 3.1373 RON
HUF flag1 HUF = 0.0134 RON
JPY flag1 JPY = 0.0393 RON
NOK flag1 NOK = 0.4466 RON
SEK flag1 SEK = 0.4702 RON
XAU flag1 XAU = 252.5738 RON
Monede Crypto
1 BTC = 53512.57RON
1 ETH = 1669.95RON
1 LTC = 241.27RON
1 XRP = 1.04RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.17% p.a.
ROBOR:
3 luni: 2.16%
6 luni: 2.18%
12 luni: 2.18%
EURIBOR:
3 luni: -0.5110 %
6 luni: -0.4980 %
12 luni: -0.4670 %