Ministrul Energiei: Ne aşteptam la acest val de frig
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ministrul Energiei: Avem o mare PROBLEMĂ la centrala de la Cernavodă
Ministrul Energiei: Avem o mare PROBLEMĂ la centrala de la Cernavodă
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni că nu vor fi probleme în privinţa aprovizionării populaţiei cu energie electrică în această perioadă geroasă, precizând că rezervele de gaze naturale din depozite sunt în limite normale, Hidroelectrica funcţionează la capacitate maximă, iar grupurile de la Complexul Energetic Oltenia pe cărbune sunt pregătite să intervină.

"Ne aşteptam la acest val de frig. Am luat toate măsurile care se impun. Nu avem probleme cu aprovizionarea cu energie electrică, rezervele de gaze naturale în depozite sunt în limite normale, nu sunt probleme în aprovizionare, evident bucureştenii au o problemă cu energie termică, problemă datorată în principal reţelei de termoficare a Bucureştiului. (...) Nu vom avea probleme de aprovizionare, suntem pregătiţi să facem faţă. Sunt pregătite şi grupurile de la Complexul Energetic Oltenia pe cărbune să intervină, Hidroelectrica merge la capacitate maximă, există rezerve în lacurile de acumulare, nu mai avem probleme", a spus Popescu, la B1 TV.

El a precizat că pentru a putea aproviziona populaţia cu energie electrică s-a luat decizia de a amâna o revizie la Centrala de la Cernavodă, care s-ar fi suprapus cu perioada geroasă.

Virusul MISTERIOS din 1985 apare DIN NOU

"A trecut şi o ştire mai neobservată. S-a amânat inclusiv o revizie la Central de la Cernavodă pentru săptămâna aceasta, de joi încolo, când temperaturile încep să crească, tocmai pentru a nu avea speculaţii de acest gen şi pentru a aproviziona cu energie electrică populaţia. Dacă opream scoteam din producţie 700 de MW şi trebuia să-i aducem din import. Am luat această decizie cu specialiştii. Nu este niciun risc de securitate nucleară, nimeni nu se poate juca cu aşa ceva. Am amânat cu o săptămână, trecem de acest val de frig şi în 3-4 zile se rezolvă această avarie, dar se suprapunea şi cu această perioadă de ger", a explicat el.

Popescu a menţionat că pe lângă acest val de frig a mai apărut şi o altă problemă: "nu bate vântul" şi astfel nu se poate produce energie suplimentar.

"S-a mai suprapus pe lângă acest val de frig şi o altă problemă: nu bate vântul. Şi nu bate în Europa, nebătând vântul nu merg eolienele, nemergând eolienele nu se produce suplimentar. Dacă vântul ar fi bătut era mai simplu pentru toată Europa. Nu tot timpul energia regenerabilă te ajută. E frumoasă, e nepoluantă, dar nu tot timpul te ajută în situaţii extreme", a mai spus ministrul Economiei.

În ceeea ce priveşte creşterea semnificativă a preţului gazelor pe bursele spot, cu peste 70%, majorare legată de vremea friguroasă care a dus la majorarea consumului de gaze, Popescu a explicat că acest lucru nu va afecta consumatorii casnici care au un contract cu preţ fix cu furnizorii.

"Este vorba de piaţa zilei următoare. Consumatorii casnici au un contract cu preţ fix cu furnizorii, nu au probleme cu acest preţ. În momentul în care au încheiat acel contract, furnizorii aveau în spate contractele de aprovizionare cu clienţii. Probabil acum este o speculaţie de frig pe piaţa zilei următoare. Aşa se întâmplă când apar temperaturi foarte scăzute. Vă dau un exemplu din Marea Britanie, nu la gaze, la energie electrică. A ajuns preţul vineri, când a fost un val de frig în Marea Britanie la 1.000 de euro Kw, un preţ extraordinar de mare pe piaţa zilei următoare. Asta se întâmplă peste tot. Noi am reuşit să ţinem lucrurile sub control şi le vom ţine sub control", a adăugat ministrul Energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel