Ministrul Economiei anunță schimbări în domeniul investițiilor în energie
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Se modifică unele reguli
Se modifică unele reguli
Producătorii vor putea încheia contracte bilaterale în afara pieţei centralizate, la preţuri negociate, cu respectarea regulilor de concurenţă, pentru energia electrică provenită de la noi capacităţi energetice de producţie, puse în funcţiune după data de 1 iunie 2020, după ce Guvernul a modificat joi Legea energiei electrice şi a gazelor naturale.

La propunerea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), Executivul a adoptat joi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 prin care se menţin angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană de dereglementare a pieţei de energie electrică la 1 ianuarie 2021, necesitatea stimulării investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice, cu impact pozitiv direct asupra economiei şi funcţionării Sistemului Electroenergetic Naţional pe termen mediu şi lung, se arată într-un comunicat al MEEMA.

"Am adoptat astăzi noi articole prin care permitem derogare pentru investiţiile noi, după data de 1 iulie 2020", a declarat Virgil Popescu, potrivit unui comunicat al MEEMA.

Astfel, art. I. - Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 16 iulie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: "La articolul 23, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), care va avea următorul cuprins: (21) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pe piaţa concurenţială, angro sau cu amănuntul, producătorii pot încheia contracte bilaterale în afara pieţei centralizate, la preţuri negociate, cu respectarea regulilor de concurenţă, pentru energia electrică provenită de la noi capacităţi energetice de producţie, puse în funcţiune după data de 1 iunie 2020".

Citește și Distribuţie Oltenia reia activitatea. Reguli în relațiile cu publicul

Pentru perioada 1 iulie 2020 - 31 decembrie 2020, obligaţia de a a oferta întreaga putere electrică disponibilă pe piaţa de echilibrare (prevăzută la lit. b1) se aplică producătorilor care exploatează unităţi de producţie dispecerizabile, doar pentru unităţile care nu beneficiază de scheme de sprijin, în ordinea crescătoare a preţurilor stabilite de autoritatea competentă, pentru întreaga cantitate de energie electrică necesară consumatorilor casnici pentru care se aplica tarife reglementate, astfel încât acestea să nu fie majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanţe, acestea putând fi ajustate în funcţie de evoluţia pieţei, fără a putea depăşi nivelul menţionat anterior.

Potrivit MEEMA, la articolul 76, se modifică alineatul (4) care va prevedea că preţurile de vânzare a energiei electrice livrate de producători furnizorilor de ultimă instanţă conform prevederilor art. 28 lit. b1) şi b2) se stabilesc pe baza metodologiilor aprobate de ANRE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel