Ministrul Agriculturii: 1,3 milioane de hectare, declarate calamitate până acum
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Nu va fi o recoltă foarte bogată
Nu va fi o recoltă foarte bogată
Producţia maximă de grâu din acest an ar putea fi de 5 - 5,5 milioane de tone, faţă de anii buni, în care a fost de 7 sau chiar 9 milioane de tone de grâu, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

"Estimările sunt destul de aproximative. Avem făcute estimări şi de către asociaţiile de fermieri şi de către unii dintre fermieri. Sigur, comparând suprafeţele care au fost însămânţate, şi aici ne referim la 2,9 milioane de hectare care au fost în toamnă însămânţate cu grâu, orz, orzoaică, secară, rapiţă, şi dacă constatăm până acum că mai mult de o treime dintre ele au fost calamitate într-o proporţie mai mare de 50% putem să avem o apreciere a unei producţii maxime de 5 - 5,5 milioane de tone la grâu. În anii buni, în anii care a plouat s-a obţinut o producţie de 7 chiar 9 milioane de tone de grâu", a spus Adrian Oros, la Digi 24.

Întrebat despre exportul de cereale în acest context, ministrul Agriculturii a afirmat că "exportul este o grijă, dar este ultima grijă a Ministerului".

Citește și Adrian Oros: România a redevenit grânarul Europei

"Pe noi ne interesează ca necesarul intern să fie asigurat şi acest necesar intern pentru cereale este şi va fi asigurat pentru că noi monitorizăm în permanenţă stocurile, atât de la rezerva de stat, dar şi de la marii fermieri şi de la traderi şi atunci când a fost nevoie am suspendat aceste exporturi tocmai pentru a ne asigura că necesarul pentru consum intern este asigurat. Anul acesta vom veni cu o măsură în plus. O schemă de creditare şi garantare a sectorului de morărit şi panificaţie prin care să îşi asigure necesarul de grâu şi cereale pe tot anul, să nu mai avem situaţii în care să luăm măsuri extreme ca să ne asigurăm că există suficientă rezervă", a declarat Adrian Oros.

El a menţionat că în acest moment se fac evaluări şi că ultimele centralizări rezultă că din cele 1,3 milioane de hectare declarate calamitate până acum au fost întocmite procese verbale pentru 850.000 de hectare. Judeţele cele mai calamitate sunt Constanţa cu 416.000 de hectare declarate, Tulcea cu 120.000 de hectare, Ialomiţa 120.000 de hectare, Brăila 97.000 de hectare, Buzău - 75.000 de hectare, Galaţi 61.000 de hectare.

Ministrul Agriculturii a spus că se încearcă repornirea staţiilor sub presiune şi să fie introdusă apă pe canale. În cazul judeţului Călăraşi ar putea fi irigate 75.000 de hectare, iar în judeţul Tulcea încă 45.000 de hectare la cererea fermierilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel