Ministerul Economiei DEBLOCHEAZĂ BANII pentru Măsura 2
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Năsui: E bizar că Ciolacu vorbește despre legea offshore, după ce tot el a blocat-o în 2018
Năsui: E bizar că Ciolacu vorbește despre legea offshore, după ce tot el a blocat-o în 2018
Ministerul Economiei a obţinut toate avizele aferente finanţării Măsurii 2 - Granturi de capital de lucru şi va debloca a treia tranşă de plăţi din această schemă de ajutor de stat din fonduri UE, în valoare de 241 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al MEAT, ministrul de resort, Claudiu Năsui, a semnat joi ordinul privind procedura care deblochează plăţile, care a apărut în Monitorul Oficial. Ministerul va începe de vineri să trimită contractele către beneficiari.

"Atenţionăm beneficiarii să semneze în timp util contractele de finanţare. Reamintim că termenul de semnare a contractului de finanţare este de 20 de zile de la data sosirii contractului la bancă. În cazul în care contractele sunt semnate în cel mai scurt timp de către beneficiari, primele plăţi se vor face începând de la mijlocul săptămânii viitoare. Ordinea plăţilor se face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). Numărul RUE estimat să fie depăşit la această tranşă este în jur de 16.000. Până în prezent, plăţile au fost făcute până la RUE 9.633", se menţionează în comunicatul MEAT.

Citește și: Prefectul Capitalei APROBĂ Starea de URGENȚĂ în Sectorul 1
Încă din luna ianuarie ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a avertizat că bugetul acestor măsuri a fost suplimentat în 2020 fără acoperire. Măsura 2 a fost majorată de la suma de 265 de milioane de euro, din fonduri europene, la 765 de milioane de euro din fonduri UE, fără a exista un contract de finanţare europeană care să acopere acea sumă. Iniţial, la Măsura 2 exista finanţare pentru 4.000 de firme.

"Însă, după modificările legislative fără acoperire în bani, făcute în timpul campaniei electorale din 2020, numărul înscrierilor a ajuns la 22.000, din care 19.000 au rămas în lista de finanţare", precizează reprezentanţii ministerului.

În acest context, MEAT a întreprins anul acesta mai multe acţiuni de deblocare a resurselor de fonduri UE necesare încheierii cu succes a acestei scheme de ajutor de stat şi pentru grăbirea plăţilor.

"Acoperirea sumelor lipsă implicate de majorarea schemei, prin lege, fără acoperire, s-a făcut în urma multor eforturi administrative întreprinse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului alături de Ministerul Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pentru mutarea banilor europeni din Măsura 3, întreruptă din cauza fraudării ei, în Măsura 2", se mai arată în document.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului gestionează schema de ajutor de stat instituită prin OUG 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel