Povestea miliardarului care nu apare în presă. Firmele lui sunt prezente și în România
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Amancio Ortega și soția lui, Flora Perez
Amancio Ortega și soția lui, Flora Perez
Este a șasea cea mai bogată persoană din lume, dar puțini sunt cei care-i știu numele. Amancio Ortega este miliardarul spaniol care se ascunde în spatele grupului Inditex, cel mai mare distribuitor de modă din lume, care posedă mărci precum Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Stradivarius, și altele. 

Averea lui Ortega este estimată la 62,7 miliarde de dolari (55,5 miliarde de euro), potrivit Forbes. În 2015, când acțiunile companiei Inditex au atins nivelul maxim, misteriosul fondator al Zara a fost, pentru scurt timp, cel mai bogat om din lume, cu un patrimoniu de 80 de miliarde de dolari (71 miliarde de euro). În pofida impresionante averi, Ortega nu este un nume prea cunoscut. În vârstă de 82 de ani, spaniolul își protejează cu dârjenie viața privată și nu acordă interviuri presei.

Haine pentru frați și surori

Ortega a fondat gigantul de fast-fashion Zara împreună cu soția lui, Rosalia, în 1975. Astăzi, Inditex SA, unde miliardarul controlează 59% din acțiuni, numără peste 7500 de magazine în întreaga lume. Născut în 1936, în nord-vestul Spaniei într-o familie modestă, la începutul anilor 1960, el a început să confecționeze haine pentru frații și surorile lui, dar și pentru Rosalia Mera, cea care, ulterior, avea să-i devină parteneră de viață.

În 1975, cei doi soți inaugurau primul lor magazin Zara, în centrul orașului Corogne. Zece ani mai târziu, firma era integrată în holdingul Inditex. La acel moment, Ortega și Mera trăiau separați, dar ea a rămas al doilea acționar al societății. În august 2013, Rosalia Mera, care devenise cea mai bogată femeie din Spania, a decedat. Începând din 2001, Ortega este căsătorit cu Flora Perez.

O viață discretă

Cei doi locuiesc într-un imobil discret din Corogne, nu departe de Oceanul Atlantic. În 2012, agenția Bloomberg scria că patronul Inditex a acordat, de-a lungul vieții sale, doar trei interviuri pentru presă. Fondatorul unui imperiu al modei, miliardarul spaniol nu excelează la capitolul vestimentație. De regulă, el poartă o cămașă albă și un pantalon gri, la care adaugă un blazer bleu. Nici unul dintre aceste obiecte nu provine de la Zara.

Aceeași cafenea

De ani buni, el frecventează aceeași cafenea și ia micul dejun la cantina întreprinderii. În 2012, el a fost surprins la volanul unui Audi A8, autoturism care pune mai degrabă accent pe confort decât pe lux. Astăzi, nu se știe ce mașină conduce omul de afaceri. De asemenea, el este proprietarul unui avion privat, un Global Express BD-700, conceput de compania Bomberdier și care l-a costat 40 milioane de euro.

Citește și Sfaturile celui mai eficient director general din lume

Ortega plează rar în vacanță, spunând că-și iubește prea mult munca pentru. Totuși, a fost văzut, la Saint-Tropez, odihnindu-se pe iahtul său, Drizzle, o navă de 67 de metri. În 2001, Ortega a înființat o organizație caritativă axată pe educație și ajutor social. În 2017, fundația donat 305 milioane de euro spitalelor publice spaniole pentru tehnologie de ultimă oră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel