Microsoft și-a prezentat noul sistem de operare Windows 11
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Windows 11 este de fapt un update la WIndows 10
Windows 11 este de fapt un update la WIndows 10
Noul sistem de operare Windows 11, lansat joi de Microsoft, aduce utilizatorilor noi instrumente ce facilitează munca şi sporesc capacitatea de a efectua mai multe sarcini simultan, cu accent pe lucrurile importante, se arată într-un comunicat al companiei producătoare, transmis joi AGERPRES.

Astfel, în meniul noii platforme apar Snap Layouts, Snap Groups şi Desktops - funcţii noi, concepute pentru a ajuta utilizatorii să-şi organizeze ferestrele de lucru şi să-şi optimizeze ecranul. În plus, prin intermediul funcţiei Desktops, aceştia pot crea desktopuri separate pentru fiecare tip de activitate, pe care le pot personaliza apoi după bunul plac - desktopuri pentru muncă, gaming sau şcoală.

La capitolul design, Windows 11 aduce o stare de control, calm şi confort, pornind de la noul buton de Start şi taskbar până la fiecare sunet, font şi iconiţă.

În plus, noua funcţie de Chat din Microsoft Teams va fi integrată în Taskbar, iar utilizatorii se vor putea conecta instantaneu prin text, voce, chat sau video cu oricare dintre contactele lor, de oriunde, indiferent de platformă sau dispozitiv, pe Windows, Android sau iOS. Mai mult, dacă persoana cu care încearcă să ia legătura nu a descărcat aplicaţia Teams, conexiunea poate fi realizată prin intermediul SMS-ului bidirecţional.

"Windows 11 se adresează şi gamerilor, gaming-ul fiind dintotdeauna o parte fundamentală a Windows-ului. Astăzi, sute de milioane de oameni din întreaga lume joacă jocuri pe Windows şi interacţionează astfel cu cei dragi şi, întrucât Windows 11 integrează cele mai noi tehnologii în acest domeniu, facilitează utilizarea întregului potenţial al sistemului hardware, precum: DirectX 12 Ultimate, care oferă o grafică impresionantă, captivantă, la frecvenţe mari ale cadrelor; DirectStorage pentru timpi de încărcare mai rapizi şi experienţe de utilizare care pun un accent mult mai mare pe detalii în timpul jocului; Auto HDR pentru o gamă de culori mai largă şi mai vie, care facilitează o experienţă vizuală cu adevărat captivantă", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, noul sistem de operare de la Microsoft integrează Widgets - un nou feed personalizat, alimentat de inteligenţa artificială şi de cea mai performantă verisune a browser-ului Microsoft Edge, iar pentru creatori şi editori, funcţia deschide în Windows noi ecrane pentru a oferi conţinut personalizat.

De asemenea, prin intermediul Microsoft Store, utilizatorii de Windows pot avea acces la aplicaţii şi conţinut pentru vizionare, creaţie, jocuri, lucru şi învăţare. Totodată, începând din acest an, vor putea fi descoperite în Windows 11 aplicaţii Android în Microsoft Store, ce pot descărcate prin Amazon Appstore.

Pentru domeniul IT, Windows 11 este construit pe fundaţia compatibilă Windows 10, în aşa fel încât acesta va putea fi implementat într-un mod similar cu Windows 10. Tranziţia la Windows 11 va fi, aşadar, ca o actualizare a Windows 10, iar experienţele de gestionare familiare pe care le avem la dispoziţie astăzi - cum ar fi Microsoft Endpoint Manager, configuraţia cloud, Windows Update for Business şi Autopilot - vor sprijini procesul de integrare a sistemului de operare Windows 11.

Windows 11 va fi disponibil pe computerele noi şi pe computerele eligibile pentru Windows 10, printr-un upgrade gratuit, în perioada imediat următoare, iar pentru a verifica eligibilitatea actualelor computere cu Windows 10, în vederea actualizării gratuite la Windows 11, utilizatorii pot accesa Windows.com şi descărca aplicaţia PC Health Check.

În acelaşi timp, Microsoft colaborează cu partenerii săi de retail pentru a se asigura că toate computerele cu Windows 10, care pot fi achiziţionate în prezent, sunt pregătite pentru actualizarea la Windows 11. Actualizarea gratuită va fi lansată pe computerele Windows 10 eligibile în perioada următoare, continuând şi în 2022.

Începând de săptămâna viitoare, gigantul american de tehnologie va începe să partajeze o versiune-pilot a Windows 11, pentru feedback, în cadrul Programului Windows Insider - o comunitate de fani Window.

Conform datelor companiei americane, în prezent, Windows este o platformă pe care se bazează peste un miliard de oameni.

Sistemul de operare Windows a stat la baza ascensiunii Microsoft în anii 1990 pe măsură ce computerele personale au devenit ceva normal în rândul companiilor şi consumatorilor. Însă acest sistem de operare a fost nevoit să treacă în spatele sistemelor de operare iOS, dezvoltat Apple, şi Android, dezvoltat de Alphabet Inc, pe măsură ce telefoanele mobile au înlocuit PC-urile în calitate de principal dispozitiv de computing pentru miliarde de utilizatori.

Windows rămâne însă una dintre cele mai mari platforme în sectorul tehnologiei astfel că segmentul de personal computing al Microsoft, care include veniturile generate de Windows în rândul companiilor şi consumatorilor, a fost responsabil pentru 48,2 miliarde de dolari din veniturile de 143 de miliarde de dolari realizate de grupul american în ultimul exerciţiu fiscal.

Windows 10, cea mai recentă versiune a sistemului de operare, are 1,3 miliarde de utilizatori, aproape la fel de mulţi ca baza totală de dispozitive Apple instalate, de 1,65 miliarde utilizatori, dar mai puţin de jumătate decât cei trei miliarde de utilizatori de Android.

În rândul PC-urilor şi laptop-urilor, Windows a pierdut o parte din cota de piaţă în 2020 în faţa dispozitivelor Chromebooks de la Google, pe măsură ce şcolile au optat pentru dispozitive mai ieftine pentru învăţarea online, dar cu toate acestea controlează încă o cotă de piaţă de peste 80%, potrivit firmei de cercetare de piaţă IDC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel