Metale prețioase. Paladiul, aurul și rodiul, cuprinse de euforie
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Cotațiile au crescut considerabil
Cotațiile au crescut considerabil
Prețurile metalelor tranzacționate la burse au crescut, pe fondul cereerii în creștere din industria auto, a apropierii Anului Nou chinezesc și a creșterii tensiunilor geopolitice, anunță Reuters.

Prețurile aurului au crescut luni la maximul ultimei săptămâni, după un atac cu rachete în Yemen și în urma creșterii cererii din cauza apropierii Anului nou Chinezesc.

Prețul spot al aurului a crescut cu 0,3% la 1.560,89 dolari pe uncie până la 07:26 GMT, după ce în timpul sesiunii de tranzacționare a atins cel mai mare nivel din 10 ianuarie, la 1.562,51 dolari uncia. Pe piața americană aurul se menținea la 1.560.50 dolari uncia.

"Anul Nou chinezesc se apropie și a crescut cantitatea cumpărată”, a spus Ajay Kedia, director la Kedia Advisory din Mumbai. „Piața crește și din cauza achizițiilor băncilor centrale și a riscurilor geopolitice, cum ar fi atacul de rachete din Yemen - toți acești factori susțin aurul.”

Aurul este considerat o investiție sigură în perioade de incertitudine politică și economică. Prețul spot al aurului poate întâmpina rezistență la pragul de 1.564 dolari pe uncie, potrivit analistului tehnic Wang Tao de la Reuters. Paladiul a crescut cu 0,9%, până la 2.502,00 dolari uncie, după ce metalul folosit la construcția catalizatorilor auto a atins vineri un nivel record de 2.537,06 dolari.

Citește și Noua vedetă a metalelor prețioase. Costă 8000 dolari/uncie

Argintul a crescut cu 0,4% la 18,07 dolari, în timp ce platina a sărit cu 0,8%, la 1.026,53 dolari. Rodiul este cea mai importantă marfă a momentului la burse, de cinci ori mai scump decât aurul. Și prrețul rodiului a crescut cu peste 30% în acest an, la cel mai ridicat nivel din 2008, alimentat de cererea din partea industriei auto.

Rodiul, împreună cu paladiul și platina, este utilizat de convertoarele catalitice, care dotează sistemele de evacuare auto, reducând emisiile de gaze toxice. Conform S&P Global Platts, peste 80% din cererea de rodiu și paladiu provine din industria auto. Rhodiul a început anul de tranzacționare la 6.050 dolari pe uncie, înainte de a ajunge la circa 8.000 dolari pe uncie.

În 2019, prețurile rodiului au crescut cu 151%. Însă Bank of America consideră că prețul va crește în continuare, din cauza reglementărilor mai stricte și a sporirii interesului investitorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel