Meng Wanzhou, fondatoarea Huawei, poate fi extrădată în SUA
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Meng Wanzhou, CFO Huawei
Meng Wanzhou, CFO Huawei
O judecătoare canadiană a decis miercuri că procedura de extrădare în Statele Unite vizând o responsabilă a grupului chinez Huawei, la originea unei grave crize diplomatice între Beijing şi Ottawa, poate continua, transmite AFP.

Acest anunţ reprezintă o înfrângere pentru directoarea financiară a gigantului chinez din telecomunicaţii, Meng Wanzhou, arestată în august 2018 la Vancouver la solicitarea Statelor Unite care o acuză de fraudă bancară.

Meng Wanzhou, 48 de ani şi fiica fondatorului Huawei, trăieşte de atunci în libertate condiţionată într-una din proprietăţile sale din Vancouver. Această decizie va provoca probabil furia Beijingului care de un an şi jumătate cere insistent punerea ei în libertate.

Judecătoarea Heather Holmes, de la Curtea Supremă din Vancouver, urma să se pronunţe asupra chestiunii dublei incriminări: pentru a putea fi extrădată, Meng Wanzhou trebuie să fie urmărită penal de justiţia americană pentru o infracţiune pedepsită şi în Canada.

Procurorii o acuză că a comis o fraudă minţind o bancă americană, ceea ce este o infracţiune atât în Canada, cât şi în Statele Unite.

ANCOM anunță ieftinirea unor apeluri telefonice

Avocaţii apărării afirmă însă că afacerea se referă la încălcarea sancţiunilor americane contra Iranului, care nu aveau echivalent în Canada la momentul faptelor reproşate.

"Necesitatea unei duble incriminări în vederea extrădării este îndeplinită în acest caz", a scris judecătoarea în hotărârea sa de 23 de pagini. "Prin urmare, cererea lui Meng Wanzhou este respinsă", a adăugat magistratul.

Beijingul a indicat clar că eliberarea lui Meng Wanzhou este o condiţie indispensabilă pentru îmbunătăţirea relaţiilor sale cu Ottawa şi punerea în libertate a celor doi canadieni închişi sub acuzaţia de spionaj.

Michael Kovrig, fost diplomat canadian care a făcut un post la Beijing, precum şi consultantul şi omul de afaceri Michael Spavor, au fost arestaţi la nouă zile după reţinerea lui Meng Wanzhou.

Ottawa consideră detenţia lor "arbitrară" şi este văzută în Occident ca o măsură de represalii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel