'Mâță-App'. O companie canadiană, a lansat aplicația care monitorizeză SĂNĂTATEA PISICILOR
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
O companie canadiană de tehnologie, cu sediul în oraşul Calgary, provincia Alberta, a dezvoltat o aplicaţie denumită Tably, care, prin intermediul camerei foto a telefonului, poate spune dacă o pisică resimte sau nu durere. Aplicația va putea fi utilizată de medicii veterinari pentru a evalua starea de sănătate a pisicilor.

Cu Tably, proprietarii de pisici cărora le place să-şi fotografieze animalele de companie au de acum un nou pretext pentru a-şi scoate telefoanele mobile şi a realiza instantanee: ar putea afla informaţii despre starea de sănătate a felinelor lor, informează Agerpres, citând Reuters.

Aplicaţia analizează poziţia capului, a ochilor, încordarea botului, precum şi mişcarea mustăţilor pentru a detecta stresul. Un studiu publicat în 2019 în revista Scientific Reports a ajuns la concluzia că ''scala grimasei la feline'' sau FGS este un instrument de încredere pentru evaluarea durerii acute la pisici.



''Îi ajută pe proprietarii de pisici să afle dacă animalul lor de companie are sau nu dureri'', a spus Miche Priest, de la Sylvester.ai. ''Am reuşit să învăţăm o maşină, cu ajutorul tehnologiei învăţării automate şi a unei serii de imagini''.

Citește și: Telefoanele pliabile vor deveni o prioritate pentru Samsung
Aplicaţia ar putea fi utilă veterinarilor aflaţi la începutul carierei, a spus Liz Ruelle, de la clinica de pisici Wild Rose Cat din Calgary, unde dezvoltatorii au testat algoritmul.

''Ador să lucrez cu pisici, am crescut înconjurată de pisici'', a spus ea. ''Pentru alţi colegi, proaspăt absolvenţi, care nu au dobândit încă atât de multă experienţă, poate fi foarte descurajant să nu-ţi poţi da seama dacă pacientul tău are dureri'', a mai spus aceasta.

O aplicaţie care se bazează pe stocarea imaginilor cu feţe de pisici poate fi utilă, dar proprietarii de feline ar trebui să ia în considerare şi restul corpului pisicii, inclusiv coada, pentru a obţine informaţii despre starea animalului, a mai spus Alice Potter din cadrul ONG-ului pentru protecţia animalelor RSPCA.

''Pisicile temătoare sau speriate îşi vor ţine coada foarte strânsă şi încordată. În plus, trebuie să ne gândim la comportamentul lor, dacă mănâncă, beau, îşi fac toaleta şi dorm aşa cum obişnuiau?'', a mai spus ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel