Majorarea salariului minim. Pe ce se bazează Violeta Alexandru
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Lefurile din administrație cresc
Lefurile din administrație cresc
Metodologia de calcul a coşului minim de consum pentru un trai decent pentru familiile cu mai mulţi membri nu e suficient de fundamentată în prezent pentru a-l putea introduce ca indicator într-o formulă obiectivă de calcul a salariului minim pentru anul 2021, a declarat, miercuri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, într-o conferinţă de presă.

"Am luat şi acest lucru în discuţie. Reprezentantul Comisiei Naţionale de Prognoză a explicat, cu argumente practice, care sunt limitările în acest moment în a integra în formulă un asemenea indicator (coşul minim de consum - n. r.). A rămas în analiză de ambele părţi, şi a noastră şi a partenerilor sociali şi mă bazez pe punctajul tehnic pe care mi-l pregătesc colegii de la Prognoză şi-l pun pe masă şi-l discutăm cu sindicatele... În acest moment, înţeleg că metodologia de calcul pentru familiile care au mai mulţi membri nu este suficient de fundamentată pentru a putea să facă parte dintr-o formulă de calcul obiectivă. Şi atunci e nevoie să facem calcule suplimentare", a afirmat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a indicat că la momentul de faţă nu există suficient timp pentru corectarea formulei de calcul, astfel încât coşul minim de consum pentru un trai decent să fie introdus în formula de calcul a salariului minim pentru anul viitor.

"Mă îndoiesc că vom putea să le facem acum, în orizontul de timp pe care îl avem, dar toţi cei cu care m-am consultat, chiar dacă poate nu au fost de acord pe tot, au agreat că ne trebuie o analiză mai amplă pe care s-o angajăm de la începutul anului următor, în care să prindem şi experienţa altor ţări şi în care să lucrăm cu toţii. Toţi au fost de acord că ne trebuie o asemenea analiză şi că Guvernul şi-a arătat disponibilitatea să se angajeze într-un asemenea efort de evaluare şi de consultări publice pe acest subiect în perioada mandatului următor", a menţionat ea.

CNSP. Diferență uriașă între salariile angajaților la stat și cele din privat

În articolul 3 din Legea 174 adoptată pe 14 august 2020 de Parlament şi publicată ulterior în Monitorul Oficial se menţionează: "Coşul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a politicii salariale."

Şeful de la Muncă a precizat că îşi doreşte ca anul viitor, cu sprijinul unui mandat de parlamentar mai stabil, să demareze analize mai ample privind formula de stabilire a salariului minim.

"Ce-mi doresc acum este să luăm o decizie într-un timp relativ scurt, o decizie bazată pe calcule obiective. Poate că formula este imperfectă, dar ea asigură obiectivitatea necesară şi evită o practică de lucru în politică folosită ani de-a rândul, de a fundamenta doar din pix şi dintr-o apreciere generală care să fie creşterea cuantumului salariului minim. (...) Urmează ca de anul viitor, pe un mandat stabil, să putem angaja nişte analize mai ample, care să se uite şi la practica altor ţări, care să se uite inclusiv la proiectul de directivă propus de comisarul pentru Muncă. Sunt la nivel european o serie de evoluţii pe care trebuie să le analizăm cu atenţie", a menţionat Alexandru.

Ministrul a subliniat că PNL susţine creşterea nivelului salariului minim.

"Suntem în dezbatere cu sindicatele şi cu patronatele cu privire la salariul minim pentru anul viitor. La finalul acestor consultări voi avea o prezentare publică cu privire la rezultatele obţinute. Părerile sunt în acest moment n-aş spune radical, dar sunt destul de diferite. În mod evident, patronatele îşi susţin cauza şi vorbesc despre o contracţie în economie şi despre o dificultate majoră pe care o resimt în eventualitatea unei creşteri a salariului minim peste posibilităţile dânşilor, iar sindicatele argumentează nevoia creşterii salariului minim pentru a asigura venituri suplimentare celor care câştigă salariul minim. Din punctul nostru de vedere, al liberalilor, este necesară creşterea salariului minim, cu siguranţă, însă preocuparea fiecărui angajator şi a sindicatelor trebuie să fie să crească competenţele oamenilor. Salariul minim trebuie să fie o etapă din viaţa profesională", a precizat Violeta Alexandru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel