Lumea post-carantină. Cum va fi viața oamenilor după pandemie
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O schimbare mult prea bruscă
O schimbare mult prea bruscă
Pandemia de covid-19 a năruit stilul de viață a milioane de oameni. Sub ochii noștri, practic, societatea de consum s-a transformat, în doar câteva luni, într-o societate a securității. Obișnuiți să se deplaseze oriunde și oricând, oamenii s-au trezit închiși în granițele țărilor lor, în orașe, în casele lor. Nu se mai organizează evenimente, restaurantele, barurile, discotecile au pus lacăt la uși, universitățile și școlie și-au închis porțile.

Toate aceste decizii își vor lăsa amprenta asupra vieții noastre? Cu siguranță afirmă experții. Cum va arăta viața planetei Pământ după pandemia de coronavirus, nimeni nu știe cu exactitate, dar începe deja să se contureze tabloul lumii de mâine. 

1. Munca de la distanță și educația online au intrat în viața multora dintre locuitorii planetei. Revenirea la vechile obiceiuri s-ar putea dovedi destul de dificilă. În orice caz, așa cred experții în domeniu. Pentru că, spun ei, numeroși sunt cei care au înțeles că rezultate bune pot fi obținute și de la biroul de acasă.

2. Specialiștii în domeniul sănătății anticipează, în aceste condiții, creșterea tele-medicinei, în contextul în care numeroși oameni de știință sunt de părere că virusul covid-19 nu ne părăsi prea curând. Există voci, în special din China, care susțin că noul coronavirus își va face de cap cam încă doi ani. Altfel spus, întâlnirile cu medicii vor rămâne, în continuare, periculoase. La fel se va întâmpla cu farmaciile și livrările de medicamente la domiciliu.

3. În format online ar putea trece, de asemenea, activitatea legislativă. Așa consideră Ethan Zuckerman, directorul MIT Center for Civic Media. În opinia lui, actuala pandemie apropie trecerea la democrația electronică, inclusiv procesul de vot. De altfel, chiar acum există un model mixt - votul de pe telefonul mobil și pe buletine a apărut deja în mai multe state americane.

Citește și Coronavirus în Rusia. De ce nu poartă mască președintele Putin

4. Profesorul Paul H. Freedman, de la Universitatea Yale, este convins că, pe fondul epidemiei, oamenii se vor obișnui să petreacă mai mult timp cu familia, în detrimentul ieșirilor în oraș. În ultimii câțiva ani, americanii au cheltuit tot mai mulți bani pe mâncarea gătită în afara locuinței decât pe produsele necesare pregătirii unor preparate în propria bucătărie. Acum, când localurile sunt închise, mulți se văd obligați să învețe să gătească.

5. Profesorul israelian Yuval Noah Harari crede că deciziile adoptate de guvernele țărilor cele mai afectate vor decide soarta planetei în viitorul apropiat. El definește această pandemie cea mai mare provocare pentru omenire, pusă în fața unei opțiuni între un control totalitar și libertăți. Tehnologiile moderne permit ca oamenii să fie supravegheați 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. Curând, dispozitivele vor intra sub pielea oamenilor.

Iar acestea sunt numai câteva dintre schimbările care vor marca viața omenirii. Desigur, în funcție de posibilitățile financiare, ele nu se vor aplica imediat peste tot. Treptat însă, lumea va arăta altfel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

MIPE spune de ce România riscă să piardă banii din PNRR

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...


pixel