Lucian Isar: Deprecierea leului se va tempera până după alegeri
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Moneda naţională s-a depreciat joi în raport cu euro
Moneda naţională s-a depreciat joi în raport cu euro
Economistul Lucian Isar a comentat în exclusivitate pentru DCBusiness evoluția cursului valutar, în condițiile în care Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, miercuri, un curs de referinţă de 4,7626 lei/euro, în creştere cu 0,18% faţă de valoarea atinsă marţi. Acesta este cel mai ridicat nivel din 21 mai până în prezent. Totodată, lira sterlină a ajuns la cea mai mare valoare din 7 mai până în prezent.

"Deprecierea cursului de schimb fix în prima zi a noului guvern confirmă că șantajul prin curs a început. Cursul de schimb euro-leu este, conform site-ului BNR, un curs manipulat, administrat de BNR. Spre exemplificare în ultima luna BNR a consumat mai mult de jumătate de miliard de euro în intervenții pentru a menține cursul stabil.", a declarat pentru DCBusiness, Lucian Isar.

BNR lansează o nouă monedă! Află cu ce ocazie

Analistul vorbește și despre negocierile intense care au produs un deficit nesustenabil de cont curent.

"Cursul stabil a fost negociat de Isărescu cu oamenii serioși Dăncilă, Tăriceanu, Dragnea pentru un nou mandat la BNR, la schimb cu manipularea populației în a crede că politica economică este bună. Această negociere cu PSD-ALDE din ultimii ani pentru a crea impresia de bine a produs o apreciere reală a cursului de schimb de peste 10% (conform FMI) și un deficit nesustenabil de cont curent.", a declarat pentru DCBusiness, Lucian Isar.

Economistul declară că este posibil ca deprecierea leului să se tempereze până după alegerile Prezidențiale.

"Noua guvernare și mai ales alegerile prezidențiale sunt o “oportunitate” pentru conducerea băncii centrale de a-i chema pe Președinte și Premier la negocieri prin deprecierea cursului și creșterea dobânzilor de finanțare a deficitului bugetar. Dacă va fi un succes, deprecierea se va tempera până după alegerile Prezidențiale, iar cursul va sări peste 5 lei pentru un euro de abia în Ianuarie 2020, conform schemei pe care românii au mai văzut-o și în perioada Octombrie 2008-Ianuarie 2009 (saltul a fost în Ianuarie și nu înainte de alegerile care atunci erau în Noiembrie).", a declarat pentru DCBusiness, Lucian Isar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel