Urmărește dezbaterea live

LOTO. Formula de calcul pentru IMPOZITAREA câștigurilor
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
La Joker este anunțat un report de peste 25 de milioane de lei, în timp ce tragerea Loto 6/49 beneficiază de un report de peste 7,7 milioane de lei.
La Joker este anunțat un report de peste 25 de milioane de lei, în timp ce tragerea Loto 6/49 beneficiază de un report de peste 7,7 milioane de lei.
Loteria Română oferă informații detaliate referitoare la modul de derulare a jocurilor de noroc, la numerele cel mai des folosite, dar și la impozitarea câștigurilor. 

Astfel, impozitarea premiilor și câștigurilor obținute la jocurile de noroc de persoanele fizice rezidente și nerezidente este reglementată de Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, ce prevede următoarele:

Veniturile sub formă de premii se impun, prin reținerea la sursă:

- in cazul persoanelor fizice rezidente - cu o cota de 10% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu obtinut de persoanele fizice rezidente, venitul net reprezentand diferenta dintre venitul brut din premii si venitul neimpozabil. Nu sunt impozabile premiile sub valoarea sumei neimpozabile stabilite în sumă de 600 lei, inclusiv, realizate de persoanele fizice rezidente pentru fiecare premiu.

- in cazul persoanelor fizice nerezidente – cu o cota de 16% aplicata asupra intregului venit din premii

Veniturile din jocuri de noroc se impun prin reținere la sursă. Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de persoanele fizice rezidente si nerezidente de la CNLR-SA:

- până la 66.750 de lei, inclusiv, impozitul aplicat este de 1%;

- peste 66.750 de lei, inclusiv, impozitul este caculat după următoarea formulă: 667,5 + 16%;

- peste 445.000 de lei, formula de calcul este 61.187,5 + 25%

Citește și LOTO. Care sunt, de fapt, numerele cele mai NOROCOASE la 6/49

Nu sunt impozabile veniturile obtinte ca urmare a participarii la jocurile de noroc tip loz sub valoarea sumei neimpozabie de 66.750 lei inclusiv, realizate de persoanele fizice rezidente si nerezidente pentru fiecare venit brut primit.

Verificarea încadrării în plafonul neimpozabil se efectuează la fiecare plată, indiferent de tipul de joc din care a fost obținut venitul respectiv.

În cazul în care venitul brut primit la fiecare plată depășește plafonul neimpozabil de 66.750 lei, inclusiv, impozitarea se efectuează distinct față de veniturile obținute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc.

Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului revine CNLR-SA. Impozitul calculat și reținut în momentul plății este impozit final. Impozitul pe venit astfel calculat și reținut se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel