Leonardo Badea: ASF sprijină educația financiară pentru a impulsiona dezvoltarea pieței asigurărilor
05 feb 2019 / 14:15, de  DCBusiness Team
Prezent  astăzi, marți 5 februarie 2019, la evenimentul „Quo Vadis - Piata de  asigurări in 2019”  organizat de DC NEWS, Leonardo Badea - președintele ASF, a declarat:
Leonardo BADEA, președintele Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară
Leonardo BADEA, președintele Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară


Încep prin a menționa faptul ca avem o creștere a pieței asigurărilor cu 2,1% din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise de către asigurătorii autorizați și reglementați de ASF în primele 9 luni ale anului 2018 față de aceeași perioadă a anului anterior până la o valoare de 7,47 miliarde lei, ceea ce în opinia noastră arată o îmbunătățire sustenabilă a sectorului de asigurări în România.

Un prim set de date preliminare de care dispunem (neauditate și care mai pot suferi rectificări) la nivelul anului 2018 indică o creștere cu aproximativ 4,5% a volumului primelor brute subscrise comparativ cu anul anterior, depășind in anul 2018 pragul de 10 miliarde lei. Creșterile de peste 4% se remarcă atat pentru segmentul asigurărilor generale, cat și pentru asigurările de viață.

Contextul internațional pe fondul căruia a evoluat piața locală a asigurărilor în anul 2018 a fost unul dificil, influențat de o serie de evenimente precum:

- atenuarea ritmurilor de creștere economică
- pentru statele membre UE,
- negocierile privind Brexit-ul și
- îngrijorările cu privire la un potențial acord,
- tensiunile comerciale dintre SUA și China.

În continuare, o încetinire a ritmului de creștere economică în Europa și o potențială instabilitate generată de evenimentele manifestate la nivel global sunt de așteptat în anul 2019.

În ciuda tensiunilor manifestate la nivel global pe piețele financiare, am constatat că în anul 2018, piața asigurărilor din România a avut o evoluție pozitivă, susținută și de preocuparea continuă a Autorității de Supraveghere Financiara pentru îmbunătățirea cadrului legal aplicabil entităților supravegheate și alinierea la legislația și standardele europene, în scopul asigurării celor două obiective principale:

- protecția consumatorilor
- stabilitatea financiară a piețelor
- supravegheate.

Principalul motor al asigurărilor

Deși segmentul asigurărilor generale (în special cel auto) rămâne principalul motor de creștere a pieței, remarcăm evoluția pozitivă pe care asigurările de viață din România au înregistrat-o pe parcursul ultimilor doi ani, și anume în special aprecierea de 21% constatată în anul 2017 față de 2016.

Aceste evoluții s-au observat și prin creșterea ponderii primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viață, de la 17% în primele nouă luni ale anului 2016 la 21% în aceeași perioadă din ultimii doi ani.
În vederea susținerii dezvoltării pieței asigurărilor de viață,ASF a implementat o serie de măsuri referitoare la creșterea încrederii consumatorilor în existența unui sistem de reglementare și supraveghere eficient și capabil să protejeze drepturile acestora și sporirea educației financiare a românilor prin organizarea și participarea la programe care să conducă la o mai bună înțelegere a produselor de asigurare de către români.

Un alt aspect ce merită menționat este și îmbunătățirea indicatorilor prudențiali de solvabilitate, astfel încât toți asigurătorii locali au continuat să îndeplinească și la finalul primelor 9 luni din anul 2018 cerințele de capital de solvabilitate (SCR) impuse de regimul Solvabilitate II, situație ce a avut loc în premieră începând cu semestrul I al anului 2017.

La nivelul pieței asigurărilor, rata SCR se situa la o valoare de 1,73, în timp ce rata MCR înregistra un nivel de 3,99 la 30 septembrie 2018. În ceea ce privește informațiile conform noului regim Solvabilitate II, nu există la acest moment date disponibile pentru finalul trimestrului IV 2018, în această perioadă aflându-se în desfășurare procesul de transmitere a datelor de către asigurători.

Activele totale ale societăților de asigurare au crescut cu 1,79% în primele nouă luni ale anului 2018 comparativ cu valoarea înregistrată în aceeași perioadă a anului anterior, depășind pragul de 20 miliarde de lei, în timp ce datoriile totale au crescut mai lent, cu 1,30%. Astfel, excedentul activelor față de datorii a fost de 4,97 miliarde lei la 30 septembrie 2018, în creștere față de valoarea de 4,81miliarde lei, înregistrată la 30 septembrie 2017.

Citește și: Piața asigurărilor este în creștere în România

Pe partea de reglementare, în anul 2018, ASF s-a implicat în elaborarea proiectului de lege privind distribuția în asigurări (IDD). Suntem conștienți de provocările pe care le implică asemenea schimbări pentru toți jucătorii implicați, precum și de o oarecare rezistență la schimbare specifică acestor momente în care sunt implementate modificări semnificative ale legislației aplicabile.

Considerăm, însă, că acest nou cadru legislativ vine în sprijinul consumatorilor, oferindu-le acestora o mai bună protecție a drepturilor și intereselor. Astfel, ne așteptăm ca, pe termen mediu și lung, această sporire a protecției consumatorilor să se traducă prin creșterea încrederii consumatorilor și implicit printr-o dezvoltare sustenabilă a pieței asigurărilor din România, ceea ce ar reprezenta în final un real câștig pentru toți jucătorii ce activează în cadrul pieței
locale a asigurărilor.

În anul 2019, ne așteptăm ca principalele provocări la adresa stabilității piețelor financiare nebancare să vină în special din mediul extern: tensiunile geopoliticem manifestate pe parcursul anului 2018, în special în ceea ce privește acordul privind Brexit-ul, tensiuni ce vor continua și pe parcursul acestui an. Cu toate acestea, așteptările referitoare la anul 2019 sunt optimiste – ne așteptăm deci la continuarea evoluției pozitive a pieței asigurărilor.

În ceea ce privește dependența sectorului de asigurări din România de asigurările auto, ASF și-a manifestat pe parcursul ultimilor ani interesul și disponibilitatea în sensul promovării unor măsuri care să sprijine și dezvoltarea asigurărilor de viață și de sănătate din România. În acest sens, vom continua pe această linie promovarea programelor de educație financiară și a măsurilor de creștere a încrederii consumatorilor, care alături de un cadru macroeconomic în general favorabil, o rată redusă a șomajului și creșterea veniturilor disponibile ale populației pot contribui la dezvoltarea pieței asigurărilor din România, inclusiv a segmentului de asigurări de viață, reducând astfel dependența pieței locale de asigurările auto.

Citește și: Șoferii fără RCA, identificați în trafic prin intermediul camerelor


Fără îndoială evenimentul major al anului 2019, este preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

Printre dosarele legislative aflate în lucru în cadrul Consiliului Uniunii Europene se regăsesc si câteva dosare financiare (PEP, EMIR refit, EMIR CCP supervision) printre care și cel privind modificarea directivei auto.

Pentru a evalua eficacitatea, eficiența și coerența legislației, Planul cadru de lucru al Comisiei în anul 2016 a prevăzut o evaluare a Directivei.

Rezultatele evaluării au concluzionat că deșii Directiva respectă scopul inițial, anumite amendamente sunt necesare pentru a-i spori eficiența. Având în vedere Consumer Financial Action Plan (martie 2017), au fost identificate două direcții: portabilitatea istoricului daunelor și compensarea părților vătămate în cazul insolvenței asiguratorului.’’

Ştiri Recomandate

Pensii mai mari. Florin Cîțu. Ce se va întâmpla cu LEUL

Cursul leu-euro s-ar deprecia imediat în cazul în care legea privind rectificarea bugetară adoptată de Parlament cu...

Vaccinul rusesc anti-covid. Oferta lui Putin: Vi-l dau pe GRATIS

Președinele Rusiei, Vladimir Putin, s-a folosit de discursul prezentat sub formă de înregistrare video la cea de-a...

Majorarea pensiilor: Va fi imposibil de finanțat pe piețele internaționale

O creştere a deficitului de până la 11% din PIB, care va fi provocată de măsurile adoptate recent de Parlament, va...

Pandemia de COVID-19. EVOLUȚIE! Scenarii pentru CINCI ANI

Traiectoria de răspândire a noului coronavirus depinde, în mare măsură, de forța și de rezistența imunității,...

Unde dispare Euthyrox. Nelu Tătaru. Explicație INCREDIBILĂ

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, marţi, întrebat la Alba Iulia despre discontinuitatea care persistă în...

”Cîțu joacă EMOȚIONAL” majorarea pensiilor cu 40%. Adrian Câciu: AICI s-a greșit!

Economistul Adrian Câciu îi dă replica ministrului Florin Cîţu, după ce acesta a spus că o eventuală creştere cu 40...

Covid-19. Bilanț NEGRU. SUA au depășit PRAGUL de 200.000 de decese

Statele Unite au înregistrat marţi decesul numărul 200.000 asociat noului coronavirus, potrivit datelor...

Noul CORONAVIRUS, la vârful UE. Carantină. Summit, AMÂNAT

Summitul UE de joi şi vineri a fost amânat pentru 1 şi 2 octombrie din cauza faptului că preşedintele Consiliului...

Germania își face GARD la graniță. Ca mijloc de PROTECȚIE

Landul german Brandenburg va ridica un gard permanent de-a lungul graniţei cu Polonia pentru o împiedica răspândirea...

COVID-19. Atenție, REVOLUȚIILE bat la ușă. Iată SOLUȚIA

Fondatorul și președintele Forumului Economic Mondiale (WEF), Klaus Schwab, a atras atenția guvernelor lumii că,...

Cât de bogat a devenit fondatorul Lidl

Fondatorul lanțului Lidl, Dieter Schwarz, rămâne cel mai bogat german.

Covid-19. Rușii anunță un al doilea vaccin. Când va fi gata

Un nou vaccin anti-COVID, dezvoltat de Centrul de Cercetare "Vector", ar putea fi înregistrat în Rusia.

Legea taximetriei. Modificări adoptate

Senatorii au votat favorabil mai multe modificări aduse actualei Legi a taximetriei.

Unicredit vinde active. Face curățenie

UniCredit SpA caută să-şi vândă operaţiunile de leasing din Germania şi o divizie locală de investiţii în sectorul...

Ludovic Orban, reacție după votul pentru majorarea pensiilor cu 40%

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că Guvernul va folosi toate pârghiile pentru a împiedica intrarea în...

Donald Trump a rămas fără bani, cu 60 de zile înainte de alegeri

Campania electorală din SUA este pe ultima sută de metri iar calculele făcute de Republicani este posibil să fie...

Termoizolarea blocurilor din Sectorul 6. Contracte câștigate de trei firme

Trei firme au fost desemnate câştigătoare în cadrul licitaţiei pentru lucrări privind creşterea performanţei...

Rabla pentru electrocasnice 2020. Noutăți

Ministerul Mediului a pus în dezbatere ordinul privind programul Rabla pentru electrocasnice, program care vine în...

Spor pentru munca suplimentară. Cum se acordă

Din cauza variației numărului de zile lucrătoare ale fiecărei luni s-a propus o formulă de calcul care să...

Documente bilingve în România: certificate de naștere, căsătorie sau deces

O propunere legislativă a fost aprobată de senatori, în care este prevăzută emiterea unor documente oficiale bilingve.

Carantină în cartierele madrilene cu români

 Madridul a decis să impună carantina selectiv în 37 de zone, ca să stopeze extinderea contaminărilor din regiune și...

Compania Națională de Investiții are în desfășurate 500 de șantiere

Compania Națională de Investiții se implică în realizarea de proiecte cu finanțare europeană ceea ce este o direcție...

Pensiile private, explicate pas cu pas

Pensiile private funcționează, în general, ca niște depozite bancare din care începem să primim bani în momentul...

Cîţu: Majorarea pensiilor cu 40% este un "act criminal"

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat, marţi, la Piatra-Neamţ, că intenţia PSD de a modifica...

Majorarea pensiilor cu 40%, aprobată de Parlament. Reacția liberalilor

Rectificarea bugetară a fost aprobată de deputați și senatori, principala modificare adusă de parlamentari...

Daraban(CCIR): Deficitul comercial va fi în acest an de 18,5 - 19 miliarde de euro VIDEO

Mihai Daraban, Preșdinte CCIR, a declarat în cadrul dezbaterilor organizate de Trustul de presă DC Media Group pe...

Leonardo Badea(BNR): Sistemul financiar din România are resurse să reziste la relansarea economică VIDEO

Leonardo Badea, ViceGuvernator BNR, a declarat în cadrul dezbaterilor organizate de Trustul de presă DC Media Group...

Pe cine avantajează leasingul, în mod deosebit

Leasingul este un produs bancar situat la granița dintre achiziția în rate a unui produs și închirierea acestuia, pe...

Poșta Română, DATORII ZERO la BUGET. Cum au reușit

Horia Grigorescu a fost întrebat de Elena Cristian în cadrul dezbaterilor organizate de Trustul de presă DC Media...

Drumul Soveja-Lepșa. Mariana Ioniță (CNAIR): Astăzi s-a emis ordinul de începere a proiectării VIDEO

Întrebată de Elena Cristian ce se întâmplă cu drumul Soveja-Lepșa, Directorul general al CNAIR, Mariana Ioniță, a...

CN Aeroporturi București. Din păcate, s-a adeverit scenariul cel mai pesimist VIDEO

Directorul General al CN Aeroporturi București, Florin Dimitrescu, a detaliat în cadrul dezbaterilor organizate de...

CN Aeroporturi București, Florin DIMITRESCU. S-au demarat și finalizat proiecte VIDEO

Invitat la dezbaterile organizate de Trustul de presă DC Media Group pe tema “Upgrade România – PLANUL DE REPORNIRE...

Ștampila, INTERZISĂ. Vești bune de la ministrul Fondurilor Europene

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, a făcut anunţul pe care românii îl aşteaptă de zeci de ani: ştampila nu...

Poșta Română în VIITOR. Horia Grigorescu: Devenim din ce în ce mai digitalizați (VIDEO)

Horia Grigorescu, Director General POȘTA ROMÂNĂ, a declarat în cadrul dezbaterilor organizate de Trustul de presă DC...

Luvodic Oban: Bani pentru IMM-uri. ”Nu putem mulțumi pe toată lumea” VIDEO

Guvernul a demarat implementarea programului de finanțare pentru IMM-uri, a declarat premierul Ludovic Orban în...

Florin Jianu. Mediul de afaceri rămâne Cenușăreasa economiei românești

Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a vorbit în cadru dezbaterilor organizate de Trustul de presă DC Media Group pe...

Upgrade Romania - Planul de repornire a economiei la 6 luni de criză pandemică

Trustul de presă DC Media Group, din care fac DCNews TV, DCNews, DCMedical, DCBusiness, StiriDiaspora şi...

NASA, întoarcerea pe LUNĂ! Află cât costă

NASA a dat asigurări luni că mizează în continuare pe întoarcerea astronauţilor americani pe Lună în anul 2024,...

BVB a deschis în CREȘTERE ședința de astăzi

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere şedinţa de marţi, iar rulajul se cifra la 2,62 milioane de lei...

Blue Air solicită MFP să îndeplinească "în regim de maximă urgenţă" ultimele trei condiţii

Compania aeriană Blue Air solicită reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP) să îndeplinească, "în...

Curs valutar | Actualizat la 23-09-2020
EUR flag1 EUR = 4.8590 RON
USD flag1 USD = 4.1404 RON
GBP flag1 GBP = 5.2910 RON
CHF flag1 CHF = 4.5183 RON
AUD flag1 AUD = 2.9854 RON
DKK flag1 DKK = 0.6529 RON
CAD flag1 CAD = 3.1101 RON
HUF flag1 HUF = 0.0134 RON
JPY flag1 JPY = 0.0396 RON
NOK flag1 NOK = 0.4436 RON
SEK flag1 SEK = 0.4670 RON
XAU flag1 XAU = 253.3349 RON
Monede Crypto
1 BTC = 43579.28RON
1 ETH = 1422.60RON
1 LTC = 184.29RON
1 XRP = 0.97RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.41% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.98%
6 luni: 2.04%
12 luni: 2.10%
EURIBOR:
3 luni: -0.5080 %
6 luni: -0.4700 %
12 luni: -0.4330 %